Trump: "Bila bi šteta da Sjedinjene Američke Države igrom prilika napuste NATO"

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ne želi da Sjedinjene Države napuste NATO, no saveznici moraju platiti pristojbu.

Trump: "Bila bi šteta da Sjedinjene Američke Države igrom prilika napuste NATO" WallpaperSafari
12. 7. 2020

Prema bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johnu Boltonu u svojoj knjizi "Soba u kojoj se to dogodilo: memoar Bijele kuće", Trump je želio zaprijetiti čelnicima NATO-a na samitu 2018. godine, s tim da će SAD napustiti savez ako ne uplate doprinose od 2% BDP-a. Prema njegovim riječima, nakon toga, s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao je o Trumpovoj prijetnji da će povući SAD iz NATO-a; odlučili su ga uvjeriti da ipak ostane u Savezu, ali možda uz smanjenje američkih doprinosa. Kao rezultat toga, Trump je u svom govoru učinio onako kako mu je savjetovao Bolton - izjavio je svoju podršku NATO-u, ali kritizirao je one zemlje Saveza koje i dalje imaju male proračune za obranu.

U intervjuu Marka Thyssena, Trump se požalio da je 2% BDP-a također "premalo".

"Bilo je onih koji nisu plaćali skoro ništa, a sada oni plaćaju. I postavili su mi važno pitanje: "Išao bi ako ...", a ja sam odgovorio: "Da, otišao bih." A ako ne date odgovor, neće vam platiti", rekao je Trump, čije riječi citira Thyssen u svom članku koji je objavio Washington Post.

Na pitanje kolumnista želi li Trump da SAD napusti NATO, Trump je odgovorio negativno. "Ne, ne želim otići, bila bi šteta da se igrom prilika to dogodi ... Ali želim da oni plate svoj fer udio", rekao je Trump.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.