Austrija počela s popuštanjem mjera uvedenih u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa

Od danas u Austriji mogu ponovno raditi manji dućani te trgovine građevinskim materijalom. "Ovo nije samo korak naprijed u novu normalnost, nego i korak ka ponovnoj aktivaciji gospodarstva. Želimo se brže izvući iz krize od ostalih država", istaknuo je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Austrija počela s popuštanjem mjera uvedenih u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa © Europska unija 2020
14. 4. 2020

Austrija je polako počela popuštati mjere koje su uvedene u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa. U utorak su nakon mjesec dana ponovno počeli raditi manji dućani s površinom do 400 četvornih metara te trgovine građevinskim materijalom.

Sve se odvija pod strogim mjerama opreza: broj osoba koje smiju istovremeno biti u dućanu je ograničen, kupci i djelatnici moraju nositi zaštitne maske i pridržavati se pravila o udaljenosti od najmanje jednog metra. Trgovci koji puste previše kupaca istovremeno u svoje trgovine moraju računati s novčanom kaznom u iznosu do 3.600 eura.

Od današnjeg popuštanja restrikcija profitirat će oko 80 posto austrijskih trgovaca na malo. Samo u Beču je svoja vrata ponovno otvorilo oko 4.500 trgovina. “Na pravom smo putu”, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak dodavši da su austrijski građani u proteklih nekoliko tjedana morali podnijeti nevjerojatna odricanja, na čemu im se zahvalio. “No ta disciplina omogućila je da danas možemo napraviti prvi korak prema novoj normalnosti i da se možemo ponovno malo približiti onom životu na koji smo navikli u Austriji i koji volimo”, poručio je 33-godišnji austrijski kanclear.

“Ovo nije samo korak naprijed u novu normalnost, nego i korak ka ponovnoj aktivaciji gospodarstva. Želimo se brže izvući iz krize od ostalih država”, istaknuo je Kurz. No istovremeno je poručio da će njegova vlada povući “kočnicu za hitne slučajeve” i ponovno pooštriti mjere u slučaju da broj zaraženih koronavirusom ponovno počne rasti.

Istovremeno na snazi i dalje ostaju druge mjere koje su uvedene u sklopu borbe protiv Covida-19. U javnom prijevozu i dalje svi moraju prekriti nos i usta zaštitnom maskom ili šalom, a do kraja travnja na snazi ostaju i ograničenja kretanja. 

Prema planu austrijske vlade nakon 1. svibnja trebali bi ponovno početi raditi i ostale trgovine, shopping centri te frizeri, a od sredine svibnja planira se i postupno otvaranje hotela i restorana.

I druge europske zemlje počele su s laganim ublažavanjem mjera. U Španjolskoj od jučer mogu ponovno raditi i građevinski sektor te veliki dijelovi industrije, nakon što je obustavljena kontroverzna mjera španjolske vlade pod imenom zimski san prema kojoj su svi građani koji ne rade u nužnim gospodarskim sektorima trebali ostati kod kuće. Italija je danas, osim apoteka i trgovina živežnim namirnicama,  otvorila i knjižare, trgovine uredskim materijalom i trgovine dječje opreme. No pristup se razlikuje od regije do regije. Teško pogođena Lombardija na sjeveru Italije odlučila se, npr. protiv otvaranja tih trgovina. 

U Danskoj se od sutra otvaraju vrtići te prvih pet razreda škole, čime danska vlada u prvom redu želi rasteretiti roditelje. No život u toj zemlji i dalje će biti daleko od uobičajenog. Na snazi ostaju mnoge druge zabrane koje će se postupno ukidati.

Češka je vlada već prošloga tjedna ukinula neka od ograničenja. Od prošlog je utorka građanima dozvoljeno da vježbaju sami vani bez maski. Osim toga, prošlog su četvrtka ponovno otvorene i trgovine građevinskim materijalom, trgovine biciklima te servisi za bicikle. Otvoreni su i sportski objekti na otvorenom, ali se ne smiju koristiti svlačionice. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.