Apple kažnjen s 2 milijuna dolara zbog nedostatka punjača u paketu tokom kupovine pametnih telefona

Čini se da će Apple ipak morati platiti svoju odluku o uklanjanju punjača iz paketa novih pametnih telefona.

Apple kažnjen s 2 milijuna dolara zbog nedostatka punjača u paketu tokom kupovine pametnih telefona Pixabay
21. 3. 2021

U brazilskoj saveznoj državi São Paulo tvrtka je kažnjena s gotovo dva milijuna dolara. Uklonivši punjač iz kompleta, Apple je prekršio Zakon o zaštiti potrošača, objasnio je Procon-SP, agencija za zaštitu potrošača u Sao Paulu.

Još u prosincu predstavnici Procon-SP-a upozorili su tvrtku da je prodaja iPhonea bez punjača u kutiji kršenje Potrošačkog zakona, na što je Apple rekao da mnogi imaju stare adaptere, tako da nema potrebe za novim.

Nakon izricanja kazne, Procon-SP naglasio je da tvrtka mora poštivati ​​i razumjeti brazilske zakone i institucije o zaštiti potrošača.

Osim nedostatka punjača, Apple su prisjetili još nekoliko "grijehova". Prvo je to vodootpornost koja je najavljena u novim modelima, počevši od iPhonea 7, no međutim, tvrtka odbija popravljati uređaje oštećene vodom, čak i ako su u jamstvu čime su kupci u zabludi.

Drugo, Apple je optužen i za namjerno usporavanje starijih telefona s iOS ažuriranjima kako bi potaknuo kupce na kupnju novijih modela.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.