Apple američkim vlastima odbio odobriti stalan pristup svojim uređajima

Apple ne namjerava trajno omogućiti američkim vlastima pristup korisničkim informacijama, ali spreman je surađivati ​​u istragama.

Apple američkim vlastima odbio odobriti stalan pristup svojim uređajima Unsplash
19. 5. 2020

Šef američkog Ministarstva pravosuđa William Barr ranije je nazvao odluku Applea da ne pruža pristup podacima o provedbi zakona na svojim pametnim telefonima opasnom i neprihvatljivom. Prema njegovim riječima, zbog ovog odbijanja FBI je morao hakirati dva pametna telefona iPhonea saudijskog vojnika Mohammeda al Shamranija, koji je u prosincu prošle godine ubio tri osobe na teritoriju zrakoplovne baze američke mornarice Pensacola na Floridi.

Apple je zauzvrat rekao da je nakon incidenta u Pensacoli FBI pružio sve dostupne informacije i aktivno surađivao na istrazi.

"Namjerno lažne tvrdnje o našoj tvrtki služe kao izgovor za slabljenje enkripcije i drugih sigurnosnih mjera koje štite milijune korisnika i nacionalnu sigurnost naše zemlje", rekao je Apple.

Tvrtka ne smatra prikladnim omogućiti vlastima trajni pristup korisničkim informacijama. Ako se pruži takva prilika, hakeri će je neminovno iskoristiti, napomenuli su iz Applea. "Prodajemo isti iPhone svugdje, ne pohranjujemo korisničke lozinke pa ne možemo otključavati uređaje zaštićene lozinkom", stoji u priopćenju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.