Američki studenti morat će se cijepiti prije početka nove školske godine

Iznimke će biti napravljene samo za studente kojima se cijepljenje ne preporučuje iz medicinskih razloga, izvijestio je The Hill.

Američki studenti morat će se cijepiti prije početka nove školske godine Unsplash
7. 4. 2021

Prema publikaciji, studenti Sveučilišta Cornell (New York), Sveučilišta Rutgers (New Jersey), Fort Lewis College (Colorado), Sveučilišta Nova Southern (Florida) i Sveučilišta St. Edward's (Teksas) primit će obavezno cijepljenje. Bez cijepljenja protiv koronavirusa studenti ovih institucija vjerojatno neće započeti nastavu u iduću jesen.

"Potpuno cijepljenje daje nam najbolju nadu za povratak u normalne razrede", citira pismo novinara predsjednika Fort Lewis Collegea Toma Stritikusa studentima ove obrazovne ustanove. "Imajući to na umu, svi studenti koji će biti upisani na jesen 2021. semestra morat će biti cijepljeni protiv COVID-19."

Prema objavi, sličnu je obavijest studentima poslala predsjednica sveučilišta Cornell, Martha Pollack. Napisala je da je odluka o obveznom cijepljenju učenika došla nakon "nedavnih najava o proširenju mogućnosti cijepljenja u New Yorku i drugim državama i povećanju proizvodnje cjepiva". To, istaknula je Pollack, omogućuje svim studentima primanje cjepiva u proljeće ili ljeto. Predsjednik je napomenuo da će osobe koje iz jednog ili drugog razloga nisu cijepljene prije jesenskog semestra ili čije cijepljenje nije priznato u državi New York „morati cijepiti što je prije moguće odmah nakon povratka, a sveučilište razmatra načine za olakšavanje ovog procesa."

O tome su svoje učenike obavijestili i čelnici drugih obrazovnih institucija koje novine spominju. Hill je primijetio da se distribucija ovih obavijesti podudarala s objavljivanjem informacija da studenti aktivno šire virus. Dakle, prema The New York Timesu, za razdoblje od 1. siječnja više od 120 000 slučajeva zaraze novim koronavirusom u zemlji povezano je s američkim sveučilištima, a za cijelo razdoblje od početka pandemije zabilježeno je 530 000 takvih slučajeva.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, koje provodi izračune na temelju podataka saveznih i lokalnih vlasti, u Sjedinjenim Državama otkriveno je više od 30,7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije 555.602 osobe su umrle. Zemlja se nalazi na prvom mjestu na svijetu po oba pokazatelja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.