Španjolska namjerava registrirati sve koji se odbiju cijepiti protiv covida-19

Španjolska namjerava sve svoje građane i građanke koji se ne žele cijepiti protiv koronavirusa obuhvatiti u zajedničkom registru, najavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa u razgovoru za španjolsku televiziju La Sexta u ponedjeljak.

Španjolska namjerava registrirati sve koji se odbiju cijepiti protiv covida-19 Pixabay
29. 12. 2020

Prema njegovim riječima, svi će španjolski građani biti pozvani na cijepljenje u skladu s planom cijepljenja španjolske vlade. Cijepljenje će biti dobrovoljno, ali svi koji se odbiju cijepiti, bit će registrirani. Taj registar neće biti javan i podlijegat će vrlo strogim pravilima o zaštiti podataka, ali će svi podaci iz tog dokumenta biti stavljeni na raspolaganje europskim partnerima, poručio je španjolski ministar zdravstva.

U registru će biti zapisani ljudi kojima je ponuđeno cjepivo i koji su ga odbili iz bilo kojeg razloga… tako da nemamo greške u sustavu, odnosno da se ne može reći da toj osobi nismo ponudili cjepivo”, pojasnio je Illa.

Prema istraživanju španjolskog državnog instituta za istraživanje javnog mnijenja koje je objavljeno prošloga ponedjeljka, broj Španjolaca koji se ne žele cijepiti znatno se smanjio. 28 posto ispitanika koji su sudjelovali u anketi provedenoj u prosincu izjavilo je da se ne želi cijepiti. U studenom je taj postotak iznosio 47 posto. Istovremeno se postotak španjolskih građana koji se žele cijepiti povećao s 37 na 40 posto.

Prošle je nedjelje u Španjolskoj, kao i u ostalim zemljama članicama Europske unije, započela kampanja cijepljenja protiv covida-19. Španjolska vlada računa da će u iduća dva tjedna dobiti oko 4,6 milijuna dodatnih doza cjepiva, što će biti dovoljno za cijepljenje 2,3 milijuna od ukupno 47 milijuna španjolskih građana.

Prema podacima španjolskog ministarstva zdravstva u Španjolskoj je od početka pandemije preminulo više od 50 tisuća osoba zbog posljedica zaraze koronavirusom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.