Zbog ministra pada i Boris Johnson! Britanci čekaju premijerovu ostavku koji je tvrdoglavo čuvao svoju stolicu

Iako je Boris Johnson prethodno odbacio mogućnost podnošenja ostavke, na što su ga pozivali mnogi njegovi bivši pristaše, čini se da se predomislio. Očekuje se da će se uskoro obratiti Britancima.

Zbog ministra pada i Boris Johnson! Britanci čekaju premijerovu ostavku koji je tvrdoglavo čuvao svoju stolicu Chris J Ratcliffe Copyright: © European Union 2019 - Source : EP
7. 7. 2022

Foto: Chris J Ratcliffe/Copyright: © European Union 2019 - Izvor : EP

Očekuje se da će Johnson danas podnijeti ostavku na mjesto čelnika Konzervativne stranke, a premijer britanske vlade trebao bi ostati do jeseni, kako bi stranka za to vrijeme izabrala novog čelnika, javlja BBC.

Kao odgovor na pozive članova svoje vlade i stranačkih kolega, uključujući ministricu unutarnjih poslova Priti Patel, ministra prometa Granta Shappsa i novoimenovanog ministra financija Nadhima Zahawija, britanski premijer je odgovorio otpuštanjem ministra za stambenu politiku i lokalne vlade Michaela Govea.
 

Od utorka je britansku Vlado napustilo 44 funkcionara.

Izvor blizak Johnsonu rekao je za BBC da je Gove "zmija" koja "voli objaviti javnosti da je pozvao čelnika na ostavku". Gove je bio Johnsonova desna ruka u kampanji za referendum o Brexitu 2016., ili se iste godine odlučio natjecati protiv njega za čelnika konzervativaca, ali je učinio isto 2019. Prema novinama The Sun, Johnson je također navodno rekao kolegama u srijedu da će morali "ruke u krv" ako su ga htjeli smijeniti s položaja. U međuvremenu, drugi britanski mediji, čak i oni konzervativniji, sve glasnije pišu da su premijerki odbrojani dani, a u srijedu kasno navečer ostavku je podnio i ministar za Wales Simon Hart, koji je, prenosi BBC, rekao da "nije imao druga opcija" te da su on i njegovi kolege pokušali učiniti sve da "preokrenu brod", ali u tome nažalost nisu uspjeli.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.