83 milijunaša traži veće poreze za superbogataše za financiranje oporavka od pandemije covida-19

Kako bi se financirali obnova i oporavak, potrebni su "trajno visoki porezi za najbogatije ljude na ovome planetu, za ljude poput nas", istaknula je skupina od 83 milijunaša iz sedam zemalja u svom otvorenom pismu.

83 milijunaša traži veće poreze za superbogataše za financiranje oporavka od pandemije covida-19 Pixabay
13. 7. 2020

Skupina od 83 milijunaša iz sedam zemalja zatražila je veće poreze za superbogataše kako bi se tim novcem mogao financirati oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Problemi koje je uzrokovala pandemija covida-19 ne mogu se riješiti dobročinstvom i milosrđem, koliko god ono bilo velikodušno, istaknulo je 83 milijunaša koji sebe nazivaju “milijunašima za čovječanstvo”.

Kako bi se financirali obnova i oporavak, potrebni su “trajno visoki porezi za najbogatije ljude na ovome planetu, za ljude poput nas”, istaknula je ova skupina u svom otvorenom pismu koje su podijelili Oxfam i druge humanitarne organizacije.

Milijuni ljudi ostat će bez posla, neki od njih i trajno”, upozorili su potpisnici otvorenog pisma poručivši da je “poreznim opterećenjem superbogataša moguće primjereno financirati naše zdravstvene sustave, škole i socijalnu sigurnost”.

83 milijunaša objavilo je svoje pismo uoči sastanka ministara financija skupine G-20 te samita čelnika Europske unije koji će se održati krajem ovoga tjedna. Među potpisnicima pisma nalaze se njemačka start-up investitorica Mariana Bozesan, britanski scenarist i režiser Richard Curtis, američka filmašica Abigail Disney te suosnivač američkog sladolednog brenda Ben & Jerry’s Jerry Greenfield.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.