Roberta Metsola na svoj 43. rođendan postala nova predsjednica Europskog parlamenta, a na izboru joj čestitao među prvima i Andrej Plenković

Dvije žene vladaju Europskom unijom! Roberta Metsola, majka četvero djece iz Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i HDZ danas je u prvom krugu glasovanja u Strasbourgu izabrana za novu predsjednicu Europskog parlamenta. Nakon što je pred dvije i pol godine izabrana Ursula von der Leyen za čelnicu Europske komisije, sad je i mlađahna Maltežanka na čelu Parlamenta. Među prvim čestitarima bio je i njen stranački kolega Andrej Plenković. Postala je treća žena na toj funkciji i najmlađa predsjednica parlamenta do sada.

"Oni koji žele potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govora i temeljna prava, oni koji žene vide kao mete i uskraćuju LGBTIQ prava, znaju da naša kuća radi neće nikada prihvatiti", rekla je u govoru nakon izbora.

Rezultati glasovanja

Roberta Metsola                                (EPP, MT) 458
Alice Bach Kuhnke                             (Zeleni / EFA, SE) 101
Sira Rego                                     (Ljevica, ES) 57

Ukupno glasova:                               690

Prazni ili nevažeći glasovi:                  74

Potrebna apsolutna većina:              309
Roberta METSOLA, ad interim EP President meets with Andrej PLENKOVIC, Croatian Prime Minister Brigitte HASE Copyright © European Union 2021 - Source : EP
18. 1. 2022

Za izbore u prvom krugu glasovanja bila je potrebna apsolutna većina. Metsola je dobio 458 glasova od 616 važećih glasačkih listića. Njezin izbor popraćen je glasnim pljeskom zastupnika.

Predsjednica, koja će u drugoj polovici mandata voditi Sabor, danas slavi 43. rođendan.

Metsola je osigurala potporu tri najveće političke skupine u Europskom parlamentu, uz EPP, socijaliste (S&D) i liberale (Renew). "Želio bih ojačati kulturu dijaloga. Politika ne bi trebala biti borbi između pobjednika i gubitnika, ali u službama građana", rekla je. Među prioritetima za nadolazeće razdoblje istaknula je zeleni dogovor i gospodarski oporavak nakon pandemije. Istaknula je potrebu borbe protiv lažnih informacija i jačanja solidarnosti u Europi: "Oni koji žele potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govora i temeljna prava, oni koji žene vide kao mete i uskraćuju LGBTIQ prava, znaju da naša kuća radi neće nikada prihvatiti", rekla je u govoru nakon izbora.

Metsola, majka je četvero djece,poznata je kao velika zagovornica ženskih prava

Metsola nije podržala prošlogodišnju rezoluciju Europskog parlamenta da se svim ženama treba jamčiti pravo na prekid trudnoće, podsjetio je čelnik S&D grupe Iratxe Garcia Perez, dok je Stepahne Sejourne iz Renew izrazila očekivanja da će podržati pakt Simone Veil, koji jamči prava žena.

Francuska političarka Veilova, koja je bila prva žena na čelu parlamenta između 1979. i 1982., bila je poznata po svojim naporima za prava žena, uključujući pravo na pobačaj.

Čestitajući Metsoliju, čelnik EPP-a Manfred Weber podsjetio je da nova predsjednica dolazi iz male zemlje, a njen izbor dokazuje da i male zemlje u EU nešto znače. Sira Rego s ljevice nije prošla, dok je  Kosma Zlotowski iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR) povukla kandidaturu.

Socialistu Sassoliju bi u siječnju istekao mandatmandat

Sassolijev   izbor u srpnju 2019. rezultat je bio dogovora triju najvećih političkih skupina da će EPP predsjedati u drugoj polovici mandata, a tri najveće skupine dogovorile su se i na suradnju u drugoj polovici mandata. Među prioritetima su očuvanje europskih vrijednosti i vladavine prava, klima, zdravstvo, digitalizacija i gospodarski oporavak.Bit će se birati 14 potpredsjednika i pet kvestora, a do kraja mandata određivat će se sastav saborskih odbora. . Zbog pandemije covida-19 i ova sjednica je hibridna, a glasovanje se odvija na daljinu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.