Hrvati, vi niste sami. To je prava Europa! 683,7 milijuna eura pomoći Zagrebu za obnovu od potresa, izglasano u Europarlamentu

Nikad nitko nije dobio tako visoku pomoć za posljedice elementarne nepogode. Europski Parliament glasovao je o jučer o financijskoj pomoći Hrvatskoj za posljedice potresa iz ožujka ove godine i stavio na raspolaganje izdašnih 683,7 milijuna eura za obnovu glavnog grada i Hrvatskog zagorja. Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka prva je prenijela ovu odista ohrabrujuću vijest. http://zeljanazovko.eu/zovko-potpora-u-iznosu-od-683-mil-eur-pomoci-ce-hrvatskoj-da-zacijeli-rane-od-potresa

Hrvati, vi niste sami. To je prava Europa! 683,7 milijuna eura pomoći Zagrebu za obnovu od potresa, izglasano u Europarlamentu Igor Vignjević
24. 11. 2020

Snimio: Igor Vignjević

- Potpora u iznosu od 683,7 mil. EUR bit će isplaćena Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti Europske unije, napisala je Željana Zovko sudionica plenarne sjednice na kojoj je jučer donesena odluka. Nju je samo koju minutu ranije prenio i Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade. - Europski parlament je na jučerašnjem zasjedanju dao zeleno svjetlo za europsku financijsku pomoć Hrvatskoj za posljedice razornog potresa, koji je u ožujku ove godine pogodio Grad Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Željana Zovko je istaknula: - „Ovaj primjer europske solidarnosti omogućit će Hrvatskoj da se oporavi kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene  pandemije.“ Hrvatska zastupnica je odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča, da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući pomoć za pandemiju Covid-19. Zastupnica Zovko aktivno je uključena u rad na usavršavanju upravljanja krizama u Uniji, s ciljem pružanja bolje zaštite njenim građanima.

Europska komisija je u kolovozu ove godine unaprijed isplatila 88,9 mil. EUR potpore, što je najveće plaćanje unaprijed u povijesti Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj Fonda je pružiti financijsku potporu državama članicama i državama kandidatkinjama za pristupanje u rješavanju posljedica ozbiljnih prirodnih katastrofa. Potpora u iznosu do 5,5 milijardi EUR do sada je iskorištena za 88 katastrofa u 24 zemlje. Pored pomoći Hrvatskoj, Europski je parlament odobrio pomoć Poljskoj, koja je bila pogođena poplavama, te za još nekoliko država članica za ublažavanje učinaka pandemije virusne bolesti Covid-19.

Više od sedam milijuna eura namijenjeno je Poljskoj za projekte obnove nakon velikih poplava koje su u lipnju pogodile Potkarpatsko vojvodstvo.

Više od 132,7 milijuna eura namijenjeno je za isplate predujma Hrvatskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao koronavirus početkom godine. Hrvatskoj je odobreno 8,5 milijuna eura predujma u tu svrhu, navodi se u priopćenju Ureda EP-a u RH.

Govoreći o glavnim temama plenarne sjednice idući tjedan u Bruxellesu, Ressler se osvrnuo i na pregovore o novom višegodišnjem proračunu EU-a i planu za oporavak koji blokiraju Mađarska i Poljska.

Ressler je ustvrdio da je u kontekstu koronakrize jasno da je “nužno brzo postići dogovor o višegodišnjem proračunu Unije kako bi svi krajnji korisnici, u svim državama članicama, što prije počeli koristiti sredstva na raspolaganju za oporavak”, posebice s obzirom na to da 60 posto hrvatskih građana smatra da bi Unija trebala raspolagati većim financijskim sredstvima kako bi prevladala posljedice krize.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.