Video: pogledajte benzinski motor koji se može "vrtjeti" do 46.000/min (samo u teoriji) !!

U Koenigseggu su postavili novu prekretnicu u najnovijem sportašu. Brzina motora je ograničena na 7800/min u praznom hodu, ali se ta granica podiže za dodatnih 700/min tijekom vožnje. Ali u videu, motoru je potrebno samo 213 milisekundi da dosegne tu brojku iz mirovanja, što znači da bi teoretski mogao doseći 31.000/min u jednoj minuti, a inženjeri dodaju da bi u teoriji mogao doseći 46.000/min. Komponente motora bi otkazale mnogo prije zbog prevelikih opterećenja.

Video: pogledajte benzinski motor koji se može "vrtjeti" do 46.000/min (samo u teoriji) !! Koenigsegg
16. 12. 2021

Švedski proizvođač hiper-sportskih automobila Koenigsegg možda (još) nije napravio najbrži serijski automobil na svijetu, ali se njegovi automobili smatraju nečim posebnim. Ovaj status imaju kako zbog svog jedinstvenog dizajna koji bi otežavao zamjenu njihovih automobila vozilima bilo koje druge marke, tako i zbog tehnologije koju koriste. U njihovom najnovijem modelu, koji je u osnovi predstavljen 2019., Jesko, podignut je na potpuno novu razinu. Kao što Christian Koenigsegg, osnivač tvrtke, objašnjava u videu ispod. za testno mjesto) svaki njihov automobil donosi evoluciju vlastite tehnologije. To je slučaj i u sektoru motora, gdje su Šveđani također počeli udovoljavati zahtjevima ekologa za manjim emisijama. No, petlitarski osmocilindraš još uvijek nije napušten, a zajedno s mjenjačem postaje sve sofisticiraniji. Vrhunac razvoja je i mjenjač. , no istovremeno je otpor manji, što omogućuje da se motor mnogo brže okreće. Kao rezultat, to znači puno veću reakciju motora i mogućnost bržeg prebacivanja između stupnjeva prijenosa. Ali ono što me najviše impresionira je brzina kojom se motor vrti.
 

Brzina motora je ograničena na 7800/min u praznom hodu, ali se ta granica podiže za dodatnih 700/min tijekom vožnje. Ali u videu, motoru je potrebno samo 213 milisekundi da dosegne tu brojku iz mirovanja, što znači da bi teoretski mogao doseći 31.000/min u jednoj minuti, a inženjeri dodaju da bi u teoriji mogao doseći 46.000/min. Komponente motora bi otkazale mnogo prije zbog prevelikih opterećenja.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.