Nekad je najljepši bio 208, sad je Yaris, zahvaljujući i Hrvatu Mario Majdandžiću koji se prethodno kalio u BMW-u

STIGAO JE NAJLJEPŠI MALI AUTO! Nakon tri i pol godine Toyota Gazoo Racing pripremila je temeljito osvježenje svog malog dragulja nazvanog GR Yaris.

Mario Majdandžić vodeći je dizajner Yarisa, a Julie Schwieder zaslužna je za dizajn svih materijala, tekstura i boja u unutrašnjosti.

Nekad je najljepši bio 208, sad je Yaris, zahvaljujući i Hrvatu Mario Majdandžiću koji se prethodno kalio u BMW-u Toyota Gazoo Racing
13. 1. 2024

Toyota GR Yaris poseban je sportski automobil i prvi pravi homologacijski rally specijal nakon dugo vremena. Toyota Gazoo Racing (Toyotin sportski odjel) razvili su ga sami uz pomoć Tommi Makinen Racing (TMR) koji vodi Toyotin program u WRC-u.Pošto isključivo Yaris s četvera vrata za ovu vrstu automobila naravno nije dolazio u obzir , u Toyoti su uz gorljivu podršku Akija Toyode (predsjednika uprave, sada glavnog dizajnera) odlučili napraviti modificirani automobil s troja vrata koji je prikladan za svakodnevnu upotrebu, a bit će i osnova za homologacijski model novog trkaćeg automobila auto u prvenstvu. Koristili su prednji dio platforme GA-B, a stražnji dio je dio platforme srednje veličine GA-C. GR Yaris brzo je impresionirao medije i kupce. U Europi ih ​​je u tri godine prodano 18.000.

Temeljito renoviran - također sa novim mjenjačem

Nakon tri i pol godine već su pripremili obnovu - i to temeljitu. Velika novost je, naravno, automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa, dosad je bio dostupan samo ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Novi kompaktni mjenjač nazvan je Direct Automatic Transmission i razvijen je iz prilično uobičajenog automatskog mjenjača s pretvaračem zakretnog momenta, a već je testiran u japanskom reli prvenstvu.U automatskom načinu rada sustav prilagođava mjenjač ne samo podacima iz automobila nego , ali i praćenjem načina rada vozača s gasom i kočnicom. Čak i putem automatskog mjenjača, snaga se prenosi na cestu putem elektronički kontroliranog pogona na sva četiri kotača (sada tri načina rada mjenjača), što čini GR Yaris 20 kilograma (1300 kilograma) težim.

 
 
Trocilindraš je sada još snažniji

Također su ažurirali 1,6-litreni trocilindrični motor s kompresorom. Novi, lakši klipovi, snažnije ubrizgavanje goriva, točniji senzori protoka zraka i trocilindrični motor sada ima 206 kW ili 280 konjskih snaga i 360 Nm najvećeg okretnog momenta. Osobito s automatskim mjenjačem, GR Yaris će sada biti i značajno brži automobil, iako takvi podaci još nisu objavljeni, Toyota čak spominje i strukturna poboljšanja, što je rezultiralo boljim odzivom i povratnim informacijama upravljanja. Prerađeni Yaris ima 13 posto više točkastih varova i 24 posto više ljepila za čvrsto spajanje dijelova karoserije. Prema povratnim informacijama trkača, postavili su i šasiju, koja je, uz iznimku robusnijeg učvršćenja prednjih amortizera, uglavnom ostala ista - MacPherson sprijeda i dvostruka ramena straga.

 
 
Neke (važne) izmjene iu interijeru

Gdje tražiti promjene dizajna? Novi branik sprijeda, te modificirana svjetla straga, spojena novom svjetlosnom trakom. U unutrašnjosti je nova, temeljito redizajnirana armaturna ploča (po uzoru na rally automobile), koja je sada više okrenuta prema vozaču, a nova je i vozačeva digitalna instrument ploča. Neki su prekidači postavljeni tako da ih je lakše dohvatiti trkaćim sigurnosnim pojasom. Zanimljivo je i da je sjedalo niže za 2,5 centimetra nego dosad.Izrazito trkaće usmjerena izvedba "Circuit" stiže i u Europu.
 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.