VIDEO: Tko je Hrvat koji je Toyote učinio lijepima? Dijete gastarbajtera okušao se prvo u BMW-u s čuvenim i8, a potom visoko poletio u Japanu

LIJEPA PRIČA ZA NEDJELJU- Mario Majdandžić, Slavonac iz Čepina vizualno je preporodio inače poprilično "dosadnjikavu" japansku kompaniju. Njegov Yaris postao je "Car of The Year", a sad je  na tronu Toyotinog dizajnerskog odjela.

Dijete gastarbajtera postao je slavan kad je 2009. nacrtao čuveni BMW i8, kojeg je Međimurac Domagoj Đukec tek 2017. usavršio  i "pustio na cestu" .

U međuvremenu osmišljavao je od 2012. novi Yaris po uzoru na čuvenu namirnicu i ne samo tu Toyotu te totalno promijenio percepciju o japanskoj kompaniji, JER TAKO MU JE GRAH PAO!

GR Yaris inspiriran Toyota Gazoo Racing timom njegov je najnoviji uradak!
VIDEO: Tko je Hrvat koji je Toyote učinio lijepima? Dijete gastarbajtera okušao se prvo u BMW-u s čuvenim i8, a potom visoko poletio u Japanu toyota press
28. 1. 2024

Mario Majdandžić posto je slavan kada je 2009. godine BMW odlučio svoju viziju ultrasportaša pretvoriti u zbilju. Trebale su mu pune tri godine da zgotovi vizualno jedan od najprestižnijih i najboljih hibridnih sportskih bolida! Tako je započela saga o hibridnom plug-in BMW-u i8, a koju godinu kasnije uslijedio je i nastavak zahvaljujući još jednom našem dizajneru.

Manje je znano - osmislio ga je jedan Slavonac, a dizajnerski usavršio još jedan naš velikan dizajna autoindustrije, Domagoj Đukec. Slavonac Majdandžić ga 2009. nacrtao, a Međimurac Domagoj Đukec ga je 2017. usavršio i "pustio u opticaj". Bilo je to u trenucima kad je Majdandžić već debelo otišao iz bavarske tvornice snova, kad se kalio u najvećoj automobilskoj kompaniji, onoj iz Japana.

Od pomalo fascinantne i futurističke ideje momka koji je rođen u Stuttgartu 1975., koji je porijeklom iz Čepina, a diplomirao je na čuvenome FH-u, sveučilištu u Pforzheimu, znanome kao inkubatoru za najbolje svjetske dizajnere…, stiglo se do posve novoga brenda, iX 8.

2009. nakratko je bio prava svjetska zvijezda kad je njegov konceptni BMW oduševio javnost. Od jednog koncepta, jedne ideje Slavonca Majdandžića, nastao je cijeli podbrend nazvan BMW-i. BMW i8 je 2012. predstavljen kao coupe sportiva i konkurent Porscheu 911 i Audiju R8, ali tek kao koncept. Tek koju godinu kasnije počeli su ga i proizvoditi.

No kako to u životu obično biva, kad živiš u nečijoj sjeni i tako velikoj kompaniji poput BMW-a, koja zapošljava samo u dizajn odjelu njevjerojatnih 800 "krojača pleha", tako je sasvim prirodno da oni iznimni pokušavaju pronaći negdje drugdje mjesto gdje će u potpunosti realizirati svoje ideje.

 Mario je još od 2012. kada je napustio BMW uToyoti. Glavni je dizajner eksterijera Toyota Europe Design Development timu (ED2) u Nici. Yaris četvrte generacije krenuo je snažno i jedan je od bestselera.

Tako je i Mario Majdandžić, sada već pred 12 godina, kupio kartu za Tokyio i nikad se više "vratio nije". Dizajn četvrte generacije modela Yaris potpisao je baš on, lucidno stilista koji posjeduje diplomu jedne od najpoznatijih škola automobilskog dizajna, one Fachhochschule Pforzheim, iz koje potječu autori mnogih legendarnih automobila. Majdandžić, voditelj vanjskog dizajna Toyote, primio je dvije jasne upute od Jasunori Suezawa, glavnog razvojnog inženjera četvrte generacije Yaris projekta: automobil mora nalikovati dinamici sportaša tijekom trčanja, a trebao bi biti dizajniran prema malim-velikim na osnova na kojoj je stvoren prvi Yaris.

I zasukao je rukave, točnije, počeo pregledavati svoju maštu. Čak su i dizajneri automobila u osnovi umjetnici koje odlikuju jedinstveni pogledi, različiti kutovi, a prije svega izuzetno bogato znanje iz povijesti umjetnosti. Uz to, svijetom hodaju otvorenih očiju i inspiraciju pronalaze na najneočekivanijim mjestima. Ta istinska ljudska znatiželja često stvara izvanredne kreativne procese.

Mario Majdandžić doživio je novi Yaris u sjajnoj površini japanskog graha kuromama, a tome je pridodao bika koji zrači snagom, samopouzdanjem i dinamikom. Potom je nacrtao novi Yaris, koji podsjeća s prednje strane usredotočenog sportaša koji se pripremao za start u startnim blokovima, s podignutom zadnjicom zračeći očekivanjem da se što prije nađe na stazi. Njegov profil isprepliće lakoću, eleganciju i dinamiku trkača koji kombinacijom svoje tehnike i mišića gura asfalt na putu do cilja.

Zanimljivo je da je novi Yaris izvana kraći od svog prethodnika i prostraniji iznutra. To je zapravo suština dotadašnjeg Yarisa, koji je baš tada započeo svoj europsko-globalni marš. Yaris je u četvrtoj generaciji postao punoljetan po svim kriterijima.

Mario Majdandžić

- rođen: Stuttgart, 1975., porijeklom iz Čepina

- diplomirao: FH, Pforzheim

- najpoznatiji dizajn do sada: BMW Vision EfficientDynamics, koncept, eksterijer

- karijera:

od 2012. Grupa Toyota - Lexus, Nagoya, dizajner

2006.-12. BMW automobili, München, dizajner

2004.-06. VW, Wolfsburg, dizajner

Japanci Balkancima vjeruju!

Mario Majdandžić dizajnirao je 4. generaciju Yarisa, a onu prvu oblikovao je Grk Sotiris Kovos. Proglašena je najboljim HR autom za 2021., a sad je zabljesnula i u WRC izvedbi.
Toyota Yaris proglašena je i u dva hrvatska izbora najautomobila najboljim. Osvojili su Zlatni kotač kao naj hrvatski auto 2021. te nagradu za najbolji HR gradski auto 2021. godine! Jednako tako, ova najprodavanija Toyota u nas, i u konkurenciji je za izbor ''Car of the year''.

Prvi Yaris osmislio je 1999. Grk Sotiris Kovos, a 22 godine kasnije posegnuli su ponovo za Balkancem.

Toyota Yaris Hrvata Mario Majdandžića bila je proglašena “The Car of the Year 2021”, drugi je tada bio Fiat New 500, a treća Cupra Formentor.

Četvrta generacija Yarisa osvojila je prestižnu nagradu, no ona je i potvrđeno najsigurniji mali automobil na svijetu. Prvi obrisi i ideja o izgledu novog Yarisa, nastali su iz skica Marija Majdandžića iz Toyotina europskog studija ED2. Sada već 46. godišnji dizajner svjetskog glasa završio je automobilski dizajn na Fachhochschule Pforzheim. Na istom sveučilištu koje je "proizvelo" najpoznatije svjetske krojače pleha, nama najpoznatijeg, Domagoja Đukeca koji je danas šef dizajna BMW-a. Mario Majdandžić radio je u BMW-u sve do 2012. i ostati će upmaćen po dizajnu legendarnog BMW-a i8. Zanimljivo, samo koji mjesec nakon što je Mario otišao iz Munchena, u BMW je pristigao Domagoj Đukec koji je sad na čelu BMW dizajna.

Nekad je najljepši bio 208, sad je Yaris, zahvaljujući i Hrvatu Mario Majdandžiću koji se prethodno kalio u BMW-u.


STIGAO JE NAJLJEPŠI MALI AUTO! Nakon tri i pol godine Toyota Gazoo Racing pripremila je temeljito osvježenje svog malog dragulja nazvanog GR Yaris.

Mario Majdandžić vodeći je dizajner Yarisa, a Julie Schwieder zaslužna je za dizajn svih materijala, tekstura i boja u unutrašnjosti.

Toyota GR Yaris poseban je sportski automobil i prvi pravi homologacijski rally specijal nakon dugo vremena. Toyota Gazoo Racing (Toyotin sportski odjel) razvili su ga sami uz pomoć Tommi Makinen Racing (TMR) koji vodi Toyotin program u WRC-u.Pošto isključivo Yaris s četvera vrata za ovu vrstu automobila naravno nije dolazio u obzir , u Toyoti su uz gorljivu podršku Akija Toyode (predsjednika uprave, sada glavnog dizajnera) odlučili napraviti modificirani automobil s troja vrata koji je prikladan za svakodnevnu upotrebu, a bit će i osnova za homologacijski model novog trkaćeg automobila auto u prvenstvu. Koristili su prednji dio platforme GA-B, a stražnji dio je dio platforme srednje veličine GA-C. GR Yaris brzo je impresionirao medije i kupce. U Europi ih ​​je u tri godine prodano 18.000.

Gdje tražiti promjene dizajna? Novi branik sprijeda, te modificirana svjetla straga, spojena novom svjetlosnom trakom. U unutrašnjosti je nova, temeljito redizajnirana armaturna ploča (po uzoru na rally automobile), koja je sada više okrenuta prema vozaču, a nova je i vozačeva digitalna instrument ploča. Neki su prekidači postavljeni tako da ih je lakše dohvatiti trkaćim sigurnosnim pojasom. Zanimljivo je i da je sjedalo niže za 2,5 centimetra nego dosad.Izrazito trkaće usmjerena izvedba "Circuit" stiže i u Europu.

Toyota Yaris HR auto godine - Toyota Yaris kandidat za Car of the Year i HR auto godine. Prvi obrisi i ideja o izgledu novog Yarisa, nastali su iz skica Marija Majdandžića iz Toyotina europskog studija ED2.

Toyota Yaris HR auto godine - Toyota Yaris kandidat za Car of the Year i HR auto godine. Prvi obrisi i ideja o izgledu novog Yarisa, nastali su iz skica Marija Majdandžića iz Toyotina europskog studija ED2.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.