VIDEO: Elon Musk može staviti soli na rep Mati Rimcu, Nevera najbrža, brža i od razvikane nadolazeće Tesle Roadster

Premijera: Rimac Nevera - brži od nadolazećeg Tesla Roadstera (video) Nakon više od tri godine, Rimac je predstavio svoj drugi automobil koji se nesumnjivo smatra najsnažnijim od svih s električnim pogonom

VIDEO: Elon Musk može staviti soli na rep Mati Rimcu, Nevera najbrža, brža i od razvikane nadolazeće Tesle Roadster Rimac
4. 6. 2021

Hrvatska ima blizu 1800 kilometara obale. Zemlja je to pomoraca, a povezanost s morem vidljiva je na svakom koraku. Najnovije i u automobilskoj industriji, točnije u tvrtki Rimac. Kada je tvrtka tražila ime za svoj drugi električni automobil, inspiraciju su pronašli u jednom od vjetrova, koji je manje popularan među nautičarima, jer predviđa pogoršanje vremena i oluje sa zapada. C_Two je napokon dobio svoje pravo ime - bit će poznat kao Nevera.

Mate Rimac, poslovni čovjek iz Svete Nedelje, predstavio je jedan od toliko iščekivanih automobila novijeg doba, koji je svjetlost dana trebao ugledati prije više od godinu dana, a kao koncept predstavljen je dvije godine prije. Pa čak i ako ste mislili da je auto koji se toliko dugo razvijao, a istovremeno je njegovo predstavljanje odgođeno kad je na tržište izašao pomalo s vremenom, iskreno biste pogriješili.

Naime, Rimac Nevera barem na papiru ispunjava sva očekivanja. Četiri elektromotora - po jedan na svakom kotaču - proizvode čak 1,4 megavata snage i 2360 njutn metara okretnog momenta. To bi trebalo biti dovoljno za rekordno ubrzanje do 100 kilometara na sat u samo 1,85 sekundi, što znači da će postati serijski automobil s najboljim ubrzanjima na svijetu, a najveća brzina trebala bi biti vrtoglavih 412 kilometara na sat.

S druge strane, podaci koji se odnose na bateriju također su impresivni. Ima kapacitet od 120 kilovat sati, što bi trebalo biti dovoljno za do 550 kilometara autonomije. Unatoč velikom kapacitetu baterije, do 80 posto može se napuniti u samo 19 minuta. Na temelju toga možemo pretpostaviti da se Nevera može puniti snagom do 350 kilovata i naponom od 800 volti, što u modelu Taycan omogućuje Rimecova partnerska tvrtka Porsche.

Za povećanje dometa pobrinut će se i prvoklasni kočioni sustav s elektrohidrauličkim pojačivačem (i 390-milimetarskim Brembo karbonsko-keramičkim kočnim diskovima), što neće biti dovoljno za zaustavljanje Nevere. Ili kada baterija neće moći apsorbirati više energije. U svakom slučaju, vozač neće osjetiti prijelaz pri zaustavljanju kočnicama za regeneraciju ili trenje.

Kako bi električnog sportaša učinili što lakšim, inženjeri su mu dali školjku izrađenu od čak 2200 komada 'tkanine' izrađene od ugljičnih vlakana, a za dodatnu čvrstoću dodali su 222 aluminijska umetka. Težina "ljuske" je manja od 200 kilograma, a već spomenuti sklop baterije smješten točno u sredinu ljuske također presudno doprinosi njezinoj čvrstoći.

Virtualni instruktor za izbrana trkališta

Nevera odaje dojam super automobila već svojom slikom (nadopunjenu vratima koja se otvaraju prema gore), kao i snagom, raspodjelom mase (48 posto sprijeda, 52 straga) i koeficijentom otpora od samo 0,3 aerodinamike. poboljšali su se za 34 posto tijekom razvoja), no, prema riječima Mate Rimca, to je još uvijek automobil dizajniran i za trke u krugovima na trkalištima i za dulja putovanja. Tom će se prilagoditi i pet programa vožnje: Range, Comfort, Sport, Drift i Track, a istovremeno će vozač 'stvoriti' još dva programa prema vlastitoj želji.

Iako Rimac, kako i priliči takvom automobilu, ne spominje mogućnost autonomne vožnje, automobil će i dalje biti dobro opremljen tehnologijom koja će olakšati vožnju, odnosno pomoći vozaču da postigne bolje performanse za volanom. U minimalističkoj kabini cijelo vrijeme će pored njega 'sjediti' virtualni instruktor, prvi uređaj ove vrste opremljen umjetnom inteligencijom na svijetu.

Na temelju podataka 12 ultrazvučnih senzora, 13 kamera, šest radara, sustav će pomoći vozaču na odabranim trkalištima, a uz pomoć unaprijed učitanih podataka pomoći će vozaču glasovnim i vizualnim znakovima do optimalnog rezultata. Ova će značajka biti dostupna sljedeće godine, ali s vremenom će se u Rimcu nadograđivati ​​uvijek novim rutama.

Rimac će Nevero napraviti u samo 150 primjeraka, a tvrtka jamči da zahvaljujući mnogim mogućnostima personalizacije niti jedno vozilo neće biti isto. Kupci će svoja vozila moći naručiti u jednom od 19 partnerskih salona automobila u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i Aziji, a za svaki automobil morat će se izdvojiti najmanje dva milijuna eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.