Porsche će prestati koristiti dizelske motore najkasnije 2020. godine

Porscheova uprava odlučila je dati crveno svjetlo dizelašima, nakon što je pokrenuta i službena istraga nadležnih tijela zbog sumnje da su dizelske izvedbe Cayennea i Panamere imale ugrađen modul za varanje na eko-testu

20. 7. 2017

Naravno, sada je kasno za kajanje, ali Porsche od 2020. godine više neće dizelske motore ugrađivati u svoje modele. Paleta će im se temeljiti isključivo na benzincima, koje će sve češće kombinirati s elektromotorima. Dosadašnji hibridni izleti bili su uspješni, a to se pogotovo odnosi na hipesportaša 918 Spydera, pa je i logično da nastavi u tome smjeru.

Nadležna tijela ustanovila su kako su modeli Cayenne i Panamera pogonjeni 3-litrenim dizelašem 3.0 V6 TDI imali ugrađenu spornu napravu za varanje na eko-testu, koja je lažno prikazivala emisiju ispušnih plinova. Naime, računalo automobila pratilo je položaj kotača te je softver, kada se kotači neko vrijeme uopće ne okreću a motor radi u praznome hodu, prepoznavao da je u tijeku eko-test te bi podesio parametre motora tako da maksimalno smanji raspoloživu snagu kako bi rezultati bili što bolji.

Prvi koraci u zelenije sutra već su napravljeni najavom o odustajanju od dizelaša i potvrdom da će tvorničkom momčadi ući u prvenstvo Formule E.

Kristian Sikavičev  

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.