Njemačke limuzine: novo veselje u jesen znane marke iz Zuffenhausena

Porsche će krajem studenog konačno predstaviti dugo najavljivanu treću generaciju Panamere koja je već neko vrijeme na testu. Dakle, što se zna, što se može nagađati, a što je samo vjerojatno?

Njemačke limuzine: novo veselje u jesen znane marke iz Zuffenhausena Porsche
19. 9. 2023

Otprilike četiri godine nakon posljednjeg faceliftinga druge generacije, koja je na tržištu od 2017., očito je došlo vrijeme za novu Panameru. Tehnički i tehnološki novi automobil, koji će doživjeti više evoluciju nego revoluciju što se tiče karoserije i dizajna. U Porscheu tipuju na intenzivniju elektrifikaciju, posebice plug-in hibridnih verzija, čime očito žele uhvatiti prodajnu vezu s uspješnim Taycanom.
 

VIŠE ENERGIJE, VEĆI DOSEZI

Unatoč tome što su PHEV modeli daleko od svih, na ovom će području po svemu sudeći biti poprilično noviteta jer bi na nekim tržištima trebali predstavljati gotovo cjelokupnu ponudu. Povrh svega, e-domet bit će znatno duži jer će se za opskrbu energijom tada brinuti baterija od 25,9 kWh (do sada 17,9), što znači da bi domet najučinkovitijih verzija mogao porasti s dobrih 50 na više od 80 km. Porsche optimistično tvrdi da bi se domet trebao povećati za 70 posto...
 

To je najmoćniji Porsche s bencinskim motorom

Inače, u prodaji bi se kasnije trebale naći čak četiri PHEV verzije - nova, četvrta bi se mogla temeljiti na tehnologiji upravo predstavljenoj u Cayenneu, gdje je Turbo-E Hybrid verzija sposobna za čak 544 kW (739 KS) ) i maksimalnim okretnim momentom od 950 Nm (a oba modela će očito dijeliti i bateriju). Još nije poznato kako će se novi superhibrid zvati, jer će oznaka Turbo S navodno ostati. Osim hibrida, u ponudi će biti i dva dobro poznata, doduše modificirana, prisilno punjena blaga hibridna motora (48 V): 2.9 V6 i 4.0 V8.
 

Posve novi zračni ovjes

Šasija je također potpuno nova jer su se Porscheovi inženjeri odlučili za novi sustav zračnog ovjesa koji će se serijski ugrađivati ​​u Panameru. Riječ je o dvokomornom sustavu (umjesto dosadašnjeg trokomornog), koji bi trebao omogućiti znatno veći prozor postavki. Ponajviše zbog novih amortizera s dvoventilskim sustavom. Na taj način sustav može neovisno kontrolirati stupanj kompresije i ekspanzije svakog pojedinog amortizera (prije jednog). Ovim sustavom, tvrde, moći će se učinkovitije kontrolirati kretanje tijela u svim smjerovima i bez aktivnih stabilizatora (PDCC), a u Porscheu obećavaju i učinkovitiju rekuperaciju, učinkovitije i bolje e-motore te, naravno, brže punjenje s ugrađenim punjačem od 11 kW kojem bi trebalo skratiti vrijeme bez obzira na rezerviranu snagu.

O unutrašnjosti još nema novosti

No, o interijeru u Porscheu još ne govore i ne otkrivaju ga. Nova Panamera će se u tom pogledu svakako približiti rješenjima poznatima iz Taycana, što u svakom slučaju znači još veću i intenzivniju digitalizaciju vozačevog okruženja. Automobil će biti službeno predstavljen 24. studenog na festivalu Icons of Porsche u Dubaiju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.