Mokro lišće na cesti opasno je kao i zimska poledica

Kao da mokar kolnik u vrijeme kišnih dana nije dovoljno nezgodan, a jesen dodatno, zbog nakupina vlažnog lišća, donosi probleme vozačima

19. 10. 2020

Vlažno lišće dodatno blokira odvodne kanale na prometnicama pa se voda na prometnim trakama zadržava u osjetno većim količinama te se time povećava rizik od vodenog klina, odnosno Aquaplaninga. Iskusni vozači dobro su upoznati s tom opasnom pojavom tijekom koje kotači gube kontakt s podlogom pa vozač gubi kontrolu nad automobilom.

 
No, i vlažno lišće na prometnici donosi velike nevolje. Naime, vlažno lišće na podlozi opasno je poput leda, jer osjetno smanjuje koeficijent trenja između gume i ceste, a to rezultira smanjenim prianjanjem. Posljedica je osjetno produženje zaustavnog puta.

Vozači stoga u slučaju vožnje po prometnici prekrivenoj mokrim lišćem moraju postupiti kao i tijekom najtežih zimskih uvjeta. Dakle, nužno je višestruko povećati razmak u usporedbi s vozilom ispred sebe, smanjiti brzinu vožnje na osjetno nižu razinu od propisane, voziti u nižem stupnju prijenosa te voziti značajno koncentriranije, uz što bolju mogućnost predviđanja potencijalno opasnih situacija.

www.autopress.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.