Zimske gume na sva 4 kotača ili lanci na pogonske - od 15. studenoga! Od početka studenog obavezna su dnevna kratka svjetla i danju

Početkom zimskog računanja vremena na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla kako je to navedeno u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008, čl. 102) https://policija.gov.hr/vijesti/od-1-studenog-obvezna-voznja-s-upaljenim-svjetlima-5763/5763

Od 15. studenog do 15. travnja iduće godine, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, propisana obveza korištenja zimske opreme, a ona se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama datumski određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka iduće godine'. Dalje se navodi da su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

'U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Pored navedenog, sukladno članku 101. citiranog Zakona i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna', navodi policija.

Zimske gume na sva 4 kotača ili lanci na pogonske - od 15. studenoga! Od početka studenog obavezna su dnevna kratka svjetla i danju Hannes Edinger/Pixabay
3. 11. 2021

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, posljednjeg vikenda u studenome počinje zimsko računanje vremena pa se u noći  01.11. na nedjelju pa su se satovi pomakli za jedan sat unatrag.

Dakle, u nedjelju 01. studenoga u 3 sata kazaljke satova pomičemo na 2 sata. Početkom zimskog računanja vremena na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla kako je to navedeno u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008, čl. 102).

 
Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Vrijeme je magle, mokrih i skliskih kolnika, ne zaboravimo nekoliko osnovnih pravila koja će nam olakšati kretanje po jesenskim kolnicima:

Valja provjeriti stanje guma i metlica brisača

Obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost

Držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni

Izbjegavati nagla kočenja

Vozači motornih vozila dužni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg prije uključivanja u promet
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Voziti opreznije

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Kakve zimske gume se moraju stavljati nakon 15. studenog, a kakve nikako ne smiju

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16.; 24/17., 70/19. i 60/20.) propisano je sljedeće:
pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače;
zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima;
na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima;
pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila;
pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.