Kolumna: Matjaž Korošak - Kolika će biti cijena "afere" s mikročipovima?

Zbog krize s mikročipovima proizvedeno je čak 13 milijuna auta manje! Automobilska industrija ljeto obično koristi za tvorničke remonte i obnovu tehnologije. Ove godine možda nešto manje, jer su mnoge tvornice (neke i više puta) zatvorile svoja vrata već tijekom godine - zbog nedostatka mikročipova i računala (i još ponečeg).

Mnogi proizvođači planiraju i grade nove tvornice zajedno s proizvođačima mikročipova kako bi zajednički razvijali nove elemente i rješenja.

10. 9. 2022

Kriza koja je automobilsku industriju koštala milijune nedovršenih vozila (navodno nedostaje oko 13 milijuna vozila), navodno se polako bliži kraju (naravno za neke prije, za druge kasnije). Stanje opsjednutosti koje je vladalo među mnogim proizvođačima i dobavljačima jenjava. Kako treba razumjeti događaje, obje strane su shvatile što je pošlo po zlu, a najgorču pilulu kompromisa i nužnih promjena da bi se izbjegle slične komplikacije je ili će morati progutati automobilska industrija ili proizvođači automobila.Uspjeli su proizvođači mikročipova Jasno im je tijekom nestašice, da moraju shvatiti da sve troškove i rizike ne mogu snositi samo "partneri" i onda biti prepušteni na milost i nemilost dobroj volji menadžmenta brenda. Pogotovo u tako zahtjevnoj i skupoj grani kao što je proizvodnja mikročipova. Proizvođači su također shvatili da će morati više partnerski surađivati ​​s dobavljačima ovih komponenti, čak i sa suvlasničkim udjelima; da će i sami morati više ulagati, više kadrova posvetiti razvoju i nabavi mikročipova, da će morati (ravnomjernije) podijeliti teret rizika.. Sada se već vidi da mnogi proizvođači planiraju i grade nove tvornice zajedno s proizvođačima mikročipova kako bi zajednički razvijali nove elemente i rješenja... Što je, naravno, i više nego potrebno u svjetlu naglog porasta broja mikročipova u automobilima u nadolazećim godinama. Prema analizi stručnog portala Automotive News, vrijednost mikročipova u automobilima već će 2026. godine premašiti tisuću dolara. Da damo konkretniju ilustraciju koliko su ovi mikroprocesori apsolutno neophodni u automobilu - Porsche Taycan ima oko 8000 mikročipova unutra. Ovaj će se broj udvostručiti ili čak utrostručiti do kraja desetljeća! I zato je jasno da si poznata automobilska imena jednostavno (više) ne mogu dopustiti još jednu ovakvu krizu, koja je nastala uglavnom ili i zbog sveopće bahatosti proizvođača prema dobavljačima komponenti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.