Englezi se žestoko okreću Indijcima i fućka im se za EU. Princ Charles otvorio s "Tatom", velebni centar gdje se razvijaju auti budućnosti

Tko je rekao da će Britanija nakon Brexita ostati na suhom. Rekli su propast će im autoindustrija, a kad ono! Samo dva i pol tjedna nakon službenog rastanka s EU demonstrirali su moć svoje i Commonwealth autoindustrije. Zajedno s Indijcima, koji su vlasnici njihovih industrijskih ponosa, Land Rovera i Jaguara, otvorili su ogroman i veleban istraživalački centar, predstavili autonomnu vožnju i električni prototip Destination Zero. Fokus tvrtke je na postizanju nulte emisije, nula nesreća i nula zagušenja prometa. Jaguar Land Rover pokazao je svoje najnovije vozilo za napredni autonomni istraživački koncept kao sljedeću fazu svoje misije Destination Zero. Ambiciju da društva postanu sigurnija i zdravija, a okoliš čistiji.

Englezi se žestoko okreću Indijcima i fućka im se za EU. Princ Charles otvorio s "Tatom", velebni centar gdje se razvijaju auti budućnosti Jaguar press, Tata Press
20. 2. 2020

Napisao: Vedran Zrilić

S Europljanima im nije išlo, sad se okreću Indijcima. Njegova ekscelencija princ Charles od Walesa službeno je jučer otvorio britanski nacionalni inovacijski centar koji je u vlasništvu Tate. Jedna od najvećih indijskih komapnija otkupila je većinski paket dionica posrnulih Land Rovera i Jagura. Dvije unazađene kompanije u manje od deset godina pretvorili su u svjetle točke, ne samo britanske, već i svjetske autoindustrija.

Istraživalački i znanstveni centar čine Jaguar Land Rover, Tata Motors i WMG, University of Warwick, a princ od WALES-a svojim je prisutvom uveličao ovaj sjajan događaj, ne samo za Veliku Britaniju, već i za cijeli svijet. Centar je službeno otvorio upravo princ Charles, a on već sad predstavlja jedan od najvećih europskih automobilskih istraživačkih i razvojnih centara. Trebao bi rješavati najveće izazove mobilnosti društva kako bi oblikovao budućnost automobilske industrije iz središta Velike Britanije. Nacionalni centar vrijedan je 150 milijuna funti. Posvećen je naprednim automobilskim istraživanjima, dizajnu i razvoju. Javnosti su već prvog dana pokazali održive projekte mobilnosti, uključujući njihova najnovija elektrificirana i autonomna vozila.
• Jaguar Land Rover pokazao je svoje najnovije vozilo za napredni autonomni istraživački koncept kao sljedeću fazu svoje misije Destination Zero. Njihova je ambicija da društva postanu sigurnija i zdravija, a okoliš upristojen i čist.  Jaguar Land Rover, Tata Motors i WMG pokazali su održive buduće projekte mobilnosti, uključujući svoja najnovija elektrificirana i autonomna vozila.
Jaguar Land Rover pokazao je svoje najnovije vozilo za napredni autonomni istraživački koncept kao sljedeću fazu svoje misije Destination Zero. Ambiciju da društva postanu sigurnija i zdravija, a okoliš čistiji. Fokus tvrtke je na postizanju nulte emisije, nula nesreća i nula zagušenja.
Govoreći na otvorenju, prof Sir Ralf Speth, izvršni direktor Jaguar Land Rover, rekao je: „U Jaguaru i Land Roveru, vjerujemo u stvaranje boljeg sutra za mobilnost. Budućnost nulte emisije, nula zagušenja i nula nezgoda. Zovemo ga „Destination Zero", a Nacionalni centar za inovacije u automobilskoj industriji će se pobrinuti da stignemo tamo.
„Ovdje će akademici, proizvođači i dobavljači razvijati pametnu, sigurnu prometnu infrastrukturu. Onu koja integrira autonomna vozila i javni prijevoz. Osmišljavamo vozila sa nultom emisijom koja se pokreću pametnim punjačima i obnovljivom energijom.  Otkrivamo materijalne i digitalne inovacije proizvodnje koje će eliminirati otpad. Čast nam je što nam se danas pridružio princ od Walesa kako bismo otvorili Nacionalni centar za inovacije u automobilskoj industriji."
Centar za suradnju prostore se na 33.000 m². Središte je zamišljeno kao inovativni, zajednički radni prostor za stotine znanstvenika, dizajnera, istraživača i inženjera. Uključuje vrhunske radionice, laboratorije, virtualne inženjerske apartmane i napredne pogonske pogone.
Koncept za NAIC osmislio je pokojni profesor Lord Bhattacharyya, osnivač WMG-a, a zgrada u kojoj se nalazi nazvana je njegovim imenom.

Profesor David Mullins, privremeni šef WMG-a iskazao je poštovanje prema eruditi svjetskog glase te je istaknuo: - Vizija pokojnog profesora Lord Bhattacharyya bila je nadahnuće za buduće generacije dizajnera, istraživača i inženjera za inovacije kroz zajedničke istraživačke projekte s proizvođačima, dobavljačima i akademskim ustanovama u Nacionalnom automobilskom inovacijskom centru.  Zalažemo se za pružanje vještina potrebnih da bi se Velika Britanija održala globalno konkurentna i razvijamo nastavne planove i programe, poput našeg digitalnog programa naukovanja, koji omogućava nova tehnologija i rješenja za mobilnost.

Centar je vrijedan 150 milijuna funti. Partnerstvo je Jaguara, Land Rovera, WMG, Tata Motorsa i Sveučilišta u Warwicku. Financiran je i s 15 milijuna funti iz Investicijskog fonda Britanskog vlade za istraživanje i partnerstvo, putem Istraživačke Engleske.
David Sweeney, iz Istraživačke Engleske, rekao je: - Nacionalni inovacijski centar za automobile stvorit će probojne tehnologije s cjelovitim sistemskim pristupom koji prelazi više disciplina. Ovaj model interdisciplinarnog rada pokazuje kako naš inovativni visokoškolski sektor surađuje s industrijom na poticanju suradničkih i visoko učinkovitih odnosa, u regionalnim centrima izvrsnosti u istraživanju, kao što je West Midlands.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.