Fiatova tvornica duhova koja je od početka bila osuđena na propast - već 13 godina tamo pauci vladaju a mreže će i njima biti sad srušene

Pogledajte prostore napuštene tvornice Fiat koja čeka rušenje... Tamo gdje se trebao graditi san auto industrije danas je stratište!

Fiatova tvornica duhova koja je od početka bila osuđena na propast - već 13 godina tamo pauci vladaju a mreže će i njima biti sad srušene Forgotten Buildings
31. 1. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Projekt tvornice Fiat u Termini Immerseu na Siciliji od samog je početka bio osuđen na propast. Iako je tvornica imala svijetlih trenutaka tijekom desetljeća rada, posljednji je automobil s proizvodne trake sišao 2011. godine. Od tada su njezini prostori napušteni, ali ništa manje fascinantni.
 

Jug Italije uvijek je općenito bio siromašniji od sjevera. U tu svrhu, uz potporu tadašnje talijanske vlade, proizvođač Fiat izgradio je tvornicu u gradu Termini Immerse, oko 35 km sjeverozapadno od Palerma.Industrijalizacija juga Italije dobila je tada financijske državne poticaje, što je zasigurno motiviralo talijanskog proizvođača automobila, desetljećima jednu od najvećih automobilskih kompanija na svijetu.

Od sredine 60. godina

Tvornica na Siciliji je od samog početka bila osuđena na propast, uglavnom zbog logističkih razloga. Svi automobili morali su se izvoziti brodovima, a dijelovi za njihovu proizvodnju morali su se dovoziti na otok, što je povećavalo troškove proizvodnje. Ipak, od sredine 60-ih do 2011. ovdje su se proizvodili mnogi poznati Fiatovi modeli. Među njima su Fiat 500, Fiat 126, Fiat Panda, Punto i Lancia Ypsilon. U ovoj tvornici nastalo je čak 2 milijuna Fiatovih modela Panda. 

Talijanska vlada desetljećima je podupirala tvrtku velikim subvencijama, želeći pod svaku cijenu sačuvati radna mjesta na Siciliji. No bližio se neizbježni kraj kada je Fiat na prijelazu tisućljeća počeo gubiti tržišni udio.

Neizbježan kraj još pred 13 godina

Prije 13 godina, točnije u studenom 2011. godine, u tvornici je prestala proizvodnja, iako je uprava tvrtke sve vrijeme demantirala nagađanja o kraju proizvodnje. Posljednji automobil proizveden ovdje bio je Lancia Ypsilon. 

Jasno je da je zatvaranje tvornice bio veliki gospodarski udarac za Siciliju. Više od 2000 ljudi izgubilo je posao, što je dovelo do širokih nemira. Tvrtku je kasnije trebao spašavati BluTec, koji proizvodi električne automobile. Međutim, kasnije se pokazalo da je to bila samo prijevara. Godine 2019. nakon temeljite istrage uhićen je predsjednik tvrtke, tada 76-godišnji Roberto Ginatt. Iz Fiata su najavili da planiraju srušiti tvornicu jer je zemljište prodano. Još ranije, zahvaljujući ovim videima i fotografijama, možete zaviriti u utrobu tvornice koja je zadnjih 13 godina ostala gotovo nepromijenjena.

Pročitajte još

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.