Pala je još jedna svetinja - Jaguar XJ za 2019. pokretat će struja, s dometom 500 km

Ne prestaju se redati informacije o novim elektrifikacijama vodećih svjetskih brendova. Nakon Lamborghinija i Porschea, sličnim putem kreće i Jaguar. Stari XJ bit će zadnji s klasičnim pogonom

Pala je još jedna svetinja - Jaguar XJ za 2019. pokretat će struja, s dometom 500 km Jaguar
25. 1. 2018

Napisao: Sven Stažić

I-Pace SUV polako ali sigurno približava se kraju svoga životnog vijeka. Njegov nasljednik pojaviti će se već za nekoliko tjedana. Bit će to najvjerojatnije početkom ožujka u Ženevi. To što na ceste stiže nasljednik iznimno popularnoga luksuznog SUV i nije toliko jaka vijest u srazu s informacijom koja otkriva kako Jaguar priprema i svoj prvi auto s pogonom na struju. Kao što to i priliči ovoj vrhunskoj tvrtki, odlučeno ja da kilovati počnu prvo pokretati njezin najprestižniji i najskuplji model -  XJ.
Ian Callum, Jaguarov glavni dizajner, tvrdi kako će XJ doživjeti mnogo promjena, a najveća će biti peta vrata. Neće to više biti klasični sedan kakav je bio desetljećima. Zadržat će sportski karakter po kojemu je poznat, a donijet će i brojne novosti koje će ga učiniti još luksuznijim i raskošnijim. Čine to u Jaguaru i zbog sve izraženijeg interesa s kineskog i američkog tržišta.

Prvi Jaguarov EV sedan

Ispod šminkerskoga dizajna očekuje se potpuno nova šasija napravljena iz aluminija, koja će se koristiti na električnim ili hibridnim automobilima. Callum je već odbio mogućnost hibridnog ili benzinskoga vozila pa će XJ imati dva električna motora i to za domet veći od 480 kilometara.

Jaguar nije jedini koji će koristiti novu platformu. U tome će mu se pridružiti i bratska firma Land Rove,r koja se planira proširiti sa SUV-a na sedane. Na takvome tipu vozila se upravo radi, a zvat će se Road Rover.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.