VIDEO: Jaguar I-PACE i na struju, a premijera u Ženevi, za sada test u Švedskoj na minus 40

Ne prestaju se redati informacije o novim elektrifikacijama vodećih svjetskih brendova. Nakon Lamborghinija i Porschea, sličnim putem kreće i Jaguar. Pala je još jedna svetinja - Jaguar I-PACE pokretat će i struja, s dometom i do 500 km

VIDEO: Jaguar I-PACE i na struju, a premijera u Ženevi, za sada test u Švedskoj na minus 40 jaguar
1. 2. 2018

Napisao: Sven Stažić

I-Pace SUV polako ali sigurno približava se kraju svoga životnog vijeka. Njegov nasljednik pojaviti će se već za nekoliko tjedana. Bit će to najvjerojatnije početkom ožujka u Ženevi. To što na ceste stiže nasljednik iznimno popularnoga luksuznog SUV-a i nije toliko jaka vijest u srazu s informacijom koja otkriva kako Jaguar priprema i svoj prvi auto s pogonom na struju. Kao što to i priliči ovoj vrhunskoj tvrtki, odlučeno je bilo da kilovati počnu prvo pokretati njezin najprestižniji i najskuplji model -  XJ, no sada je i više nego izvjesno kako s pogonom na struju kreće od samoga početka i Jaguar I-Pace. Upravo pred koji dan testiran je u ledenim uvjetima, na minus 40 stupnjeva u Arjeplogu u Švedskoj. U Jaguaru se hvale kako I-Pace nudi mogućnost punjenja za manje od 45 minuta (od nule do 80 %).
Auto će premijerno biti prikazan na Motor Showu u Ženevi i to prvog dana sajma, 6. ožujka.
Ian Callum, Jaguarov glavni dizajner, tvrdi kako će i XJ doživjeti mnogo promjena, a najveća će biti peta vrata. Neće to više biti klasični sedan kakav je bio desetljećima. Zadržat će sportski "karakter" po kojemu je poznat, a donijet će i brojne novosti koje će ga učiniti još luksuznijim i raskošnijim. Čine to u Jaguaru i zbog sve izraženijeg interesa s kineskog i američkoga tržišta.

Prvi Jaguarov EV sedan
Ispod šminkerskoga dizajna očekuje se potpuno nova šasija napravljena iz aluminija, koja će se koristiti na električnim ili hibridnim automobilima. Callum je već odbio mogućnost hibridnog ili benzinskoga vozila pa će XJ imati dva električna motora i to za domet veći od 480 kilometara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.