Svi Jaguari na struju i 60 % Land Rovera već za devet godina, tvrdi šef Francuz u britanskim kompanijama u vlasništvu Indijaca

Britanska automobilska grupa najavila je radikalne promjene za koje se očekuje da će uslijediti u prvoj polovici desetljeća, a o kojima će se pobrinuti Thierry Bolloré, bivši prvi čovjek Renaulta koji je nedavno smaknuo legendarnog Carlosa Ghsona, koji je spektakularno pred nešto više od godinu dana pobjegao iz japanskog zatvora i skriva se u Libanonu

Svi Jaguari na struju i 60 %  Land Rovera već za devet godina, tvrdi šef Francuz u britanskim kompanijama u vlasništvu Indijaca Jaguar-Land Rover
15. 2. 2021

Britanska marka automobila Jaguar, koja je u vlasništvu indijskog koncerna Tata, već neko vrijeme koketira s elektromobilnošću. Posljednje, ali ne najmanje važno, njihov prvi električni automobil, Jaguar E-Pace, osvojio je titulu Europskog automobila godine kao prvi električni automobil u povijesti, a očekuje se i da će elektrika pokretati potpuno novu generaciju njihovog najvećeg modela, XJ , koja je povučena prije nekog vremena. U Gaydonu je, nakon mjeseci (ili čak godina) nagađanja o budućnosti marke, odgovoreno na dosta važnih pitanja. Grupa Jaguar-Land Rover, koja djeluje kao povezana tvrtka više od desetljeća, danas je predstavila svoj plan za budućnost, nazvan Reimagine, koji pokazuje da Britanci namjeravaju prebaciti brzinu na polju razvoja električnih automobila. Pa, uprava tvrtke neće biti u potpunosti britansko/indijska, jer će je preuzeti novi izvršni direktor Thierry Bolloré, Francuz koji je obnašao dužnost izvršnog direktora Renaulta nakon uhićenja Carlosa Ghosna.

Novi plan tako predviđa potpunu transformaciju marke Jaguar. Ovo bi trebalo doživjeti renesansu na polju dizajna i pogonskih sklopova. Očekuje se da će svi njihovi automobili postati isključivo električni do 2025. godine, a istodobno se očekuje da dobiju potpuno novi izgled. Istodobno je postala poznata i sudbina dugo očekivanog modela XJ. To se neće vratiti u ponudu kao električna limuzina, ali nije isključeno da se oznaka u budućnosti pojavljuje na znaku jednog od novih modela.

Nart do 2039.

Elektrifikacija će, iako nešto sporija, pogoditi i marku Land Rover. Jaguarova sestrinska marka u narednim će godinama dobiti čak šest elektrificiranih verzija svojih modela, no na prvu od njih morat će pričekati još barem nekoliko godina. Prva će biti dostupna 2024. godine, ali još nije jasno o kojem modelu govorimo. U tu svrhu marka će za buduće modele koristiti dvije platforme, i to MLA, koja je namijenjena elektrificiranim i električnim pogonima, i EMA, koja je prvenstveno namijenjena elektromotorima, ali poslužit će i kao osnova za nove hibride.

Cilj obje marke je jasan: do 2030. godine očekuje se da će električni automobili činiti ukupnu prodaju novih Jaguara, dok će 60 posto prodaje Land Rovera. Ali to nije sve: do 2039. godine očekuje se da će Jaguar-Land Rover Group postići ugljičnu neutralnost i istovremeno postati jedna od tehnološki najnaprednijih na tržištu, što će se postići još većom povezanošću i suradnjom s tvrtkama Tata Grupe .

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.