FRANKFURT 2017. IZ PRVE RUKE: Mercedes u punom sjaju, a GLC F-cell s revolucionarnom kombinacijom gorivih ćelija i struje

Pored hipersportaša  AMG Project-Onea, koji je kupio naš Jolly, Mercedes u Frankfurtu predstavlja i konceptne aute poput hibridnoga GLC F-cella, ali i neke uobičajene modele, a neki od njih stižu i na naše ceste već početkom 2018.

Novitet se diči pokrovom motora, mrežom hladnjaka, koji lako po vozačevoj želji mijenjaju izgled

Svjetla od optičkih vlakana još je jedna od Mercedesovih inovacija

U ponudi će biti i uporabna zaštita tovarnoga prostora

12. 9. 2017

Jedna od najvažnijih novosti koje je kompanija iz Stuttgarta predstavila je GLC F-cell. Kao prvi auto na svijetu istovremeno će upotrebljavati za pogon dva različita izvora energije, gorive ćelije i litij-ionske baterije. Oba izvora energije djelovat će istovremeno, ali i samostalno. Tako će imati zavidnu autonomiju s jednim punjenjem - 437 kilometara. Snaga pogonskoga sklopa je 147 kilovata, ili približno 200 "konja". Prema najavama ovakav ili sličan dualni pogonski sustav Mercedes će početi ugrađivati i u brojne druge svoje modele već od 2020. 

Električni A na cesti za dvije godine

Studija koja najavljuje strujom pogonjeni Mercedes iz razreda A trenutno nosi kodni naziv EQA. Prvi je to Mercedesov automobil u tome razredu, o čijem pogonu "brinu" dva elektromotora, s ukupnom snagom 200 kilovata ili s 272 "konja". Ovisno o ugrađenim baterijama i načinu vožnje autonomija može biti i do 400 km. Serijska inačica na tržištu se treba pojaviti 2019. i 2020. godine.

Četiri godine po predstavljanju aktualne generacije i limuzinske verzije osvježeni su i cupe i kabriolet iz razreda S. Glavnina novosti je "pod kožom" te u brojnim sigurnosnim i digitalnim novotarijama. S prinovom u ponudi stiže novi motor V8 s dva "turbaka", koji će nositi oznaku S560. Pored novoga prednjeg dijela, jednaka kao u limuzine, oba će se noviteta odsada prepoznavati po specifičnim farovima u tehmici OLED. Na hrvatske ceste dolaze već u siječnju sljedeće godine! Mogli bismo vidjeti prvo S 65 AMG a S 63 AMG stiže u travnju.

Dva mjeseca pred početak službene prodaje Mercedes je javnosti predstavio i poluterenac/teretnjak iz razreda X, koji je prvi automobil njemačke marke u tome neobičnom automobiliskom razredu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.