Ovaj zaljubljenik u automobile uplatio je kaparu za monstruozni Mercedes-AMG One prije 7 godina, ali ga još uvijek nije dobio

Šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly zakapario je Mercedesovu automobilsku senzaciju 2,3 milijuna eura bez davanja još 2017., a rok isporuke bio je 2020. Manny Khoshbin, nekretninski mogul kapario je istog dana Mercedes-AMG One i još ga nije dobio!!! 

STRPLJEN - SPAŠEN! Možete li zamisliti da položite polog za vozilo, a onda ga ne vidite više od sedam godina?! 

Ovaj zaljubljenik u automobile uplatio je kaparu za monstruozni Mercedes-AMG One prije 7 godina, ali ga još uvijek nije dobio Mercedes AMG One
7. 3. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Strpljenje je majka mudrosti, kaže poznata izreka. A u slučaju Mannyja Khoshbina, nekretninskog mogula i velikog automobilističkog entuzijasta, to još uvijek vrijedi. Khoshbin, koji se može pohvaliti zavidnom kolekcijom automobila, u prototip hiperautomobila Mercedes-AMG One 2017. zaljubio se na prvi pogled. Položio je polog na vozilo, no sedam godina kasnije i dalje ga čeka.

Zanimljivo, isto je model iste godine i to dva dana nakon što je predstavljen na autosalonu u Frankfurtu, zakapario i šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly. Njemu je u roku isporuke stajalo do 2020. godine.

- "To je firma kupila, ne ja osobno. Inače prodajemo Mercedese. Isporuka je planirana za 2019. ili 2020. godinu, a više od toga vam ne smijem reći, jer je takav ugovor s Mercedesom", govorio je još 2017.  Stojanović.

Mercedes je predstavio konceptni automobil Project One na sajmu automobila u Frankfurtu 2017. Rezervacije su počele pljuštati odmah nakon toga, iako je serijska verzija vozila bila još svjetlosnim godinama daleko.

Godine 2021 ju je AMG predstavio,  
ali činjenica je da će proći neko vrijeme prije nego što se izgrade sva predviđena vozila.

Puno je bilo poteškoća s motorom

"Vjerojatno smo bili pijani kad smo dali zeleno svjetlo za One", rekao je tada izvršni direktor proizvođača automobila Ola Kallenius (bivši šef brenda AMG). 1,6-litreni V6 turbo motor, sličan onom koji se nalazi u bolidima Formule 1 Mercedes-AMG Petronas, zajedno s Kinetic Energy Recovery System (KERS) zadao je popriličnu glavobolju inženjerima.

Motor, dizajniran za trkaću stazu, radio je u praznom hodu na oko 5000 okretaja u minuti, što bi u normalnoj svakodnevnoj uporabi moglo uzrokovati ozbiljno pregrijavanje i, u najgorem slučaju, čak i požar, ali, naravno, uključuje i puno trošenja.

Međutim, na kraju , tim je uspio pronaći rješenje za vozilo vrijedno 2,75 milijuna kuna, a prvih 80 primjeraka već je našlo put do novih vlasnika (od ukupno 275 automobila planiranih za proizvodnju).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manny Khoshbin "Never Give Up" (@mannykhoshbin)

 
Kada će Khoshbin dobiti svoje vozilo?

Jedan od sretnika koji će u svibnju dobiti prvu seriju vozila je nekretninski mogul Manny Khoshbin. No, problem je u tome što se automobil može uvesti u SAD samo u skladu s posebnim propisom Saveznog standarda za sigurnost motornih vozila. To znači da će godišnje moći prijeći tek nešto više od 4000 km. Njegov će automobil nositi serijski broj 262, što znači da će Manny na svoj automobilistički dragulj morati čekati do kraja 2025.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.