Fiat 500 Giannini – bomba u tatrapaku, s 350 konjskih snaga

Ekstremno tunirati Fiat 500 ideja je koja može pasti na pamet samo ludim Talijanima. Ali, uspjeli su! Ubacili su motor iz Alfa Romea 4C i stvorili ultimativnu jurilicu s genima go-karta

25. 6. 2017

Salon automobila u Torinu mjesto je na kojemu je tvrtka Giannini predstavila svoju viziju Fiata 500. Masivni bodykit odmah je privukao pažnju posjetitelja, ali svi koji su pomislili kako je riječ samo o estetici gadno su se prevarili. Stručnjaci iz tuning kuće Giannini posao su obavili kako spada.

U Fiat 500 ubacili su motor iz Alfa Romea 4C, usput ga nabili na 350 KS te ugradili iza prednjih sjedala. Trkaćem stroju stražnja klupa ne treba, a ona u Fiatu 500 ionako ne nudi gotovo nikakav komfor. Turbobenzinac s obujmom 1,75 litara snagu šalje na stražnje kotače, a za dobro prianjanje zadužen je zatvarač diferencijala.

Agresivni karoserijski dodaci ispitani su u zračnome tunelu, a izrađeni su iz ugljičnih vlakana kako bi povećanje mase bilo minimalno. Ovjes je isporučio Öhlins, a Brembo je zaslužan za trkaći kočni sustav sa 6-klipnim kliještima.

Premda službeni podaci o performansama nisu objavljeni, za očekivati je sprint do 100 km/h u manje od 4,5 s, a najveća brzina mogla bi premašiti 260 km/h. Giannini je na salonu u Torinu potvrdio kako će proizvesti seriju sa 100 primjeraka ekstremno tuniranog Fiata 500, s prosječnom cijenom 150.000 eura. Ali ona najviše ovisi o željama potencijalnih kupaca.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.