Dodge Viper otišao u ropotarnicu povijesti

Punih 25 godina ulijevao je strah u kosti neiskusnim vozačima, bio je jedan od najpovoljnijih, a najagresivnijih sportskih automobila, pa će još desetljećima živjeti u srcima fanova američkih snagatora

18. 8. 2017

Kad je predstavljen 1992. godine javnost je ostala u šoku. Monumentalni 8-litreni V10 razvijen u suradnji s Lamborghinijem zvučao je kao da ga goni sam vrag, a performanse su za ono vrijeme bile spektakularne. Stotka u malo više od četiri sekunde i po današnjim je kriterijima vrhunski rezultat.

Nije volio zavoje, ali fanovi mu to nisu zamjerali. Bilo im je važnije da se pod haubom nalazi medvjeđe snažni motor s kamionskim obujmom te da dizajnom daje na znanje koliko je agresivan i beskompromisan. Za prosječnu potrošnju 23 litre goriva na 100 kilometara nitko nije mario.

Nažalost, došao mu je kraj. Posljednji primjerak sišao je s proizvodne trake, tvornica u Detroitu u kojoj se proizvodio stavlja ključ u bravu 31. kolovoza, a svih 87 radnika bit će raspoređeno na drugim lokacijama. Bilo je lijepo družiti se s njime…

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.