Ovo je novi Porsche Cayenne

Treća generacija njemačkoga SUV-a u svakome je pogledu najbolja dosad, jer se uspjela odmaknuti od izgleda nezgrapne 911-ice

29. 8. 2017

Model koji je na užas fanova ugledao svjetlo dana 2002. godine stigao je kao dokaz da Porscheu u utrci za profitom ništa nije sveto. Prvo je predstavljen SUV, pa u njega ugrađen dizelski motor, a na kraju je začinnjen i hibridnom tehnologijom. No, što god fanovi mislili o tome Cayenne se pokazao iznimno profitabilnim pa u Porscheovoj gami igra vrlo značajnu ulogu.

Novi model, iz treće generacije, predstavljen je prije premijere na salonu automobila u Frankfurtu, koji starta za dva tjedna. Gabaritima je ostao u okvirima prethodnika, ali nudi bolju prostranost i solidnih 70 kg manju masu. S obzirom na repove afere Dieselgate do daljnjega se neće nuditi s dizelskim motorima pa je dostupan s benzincima V6 s 340 i 440 KS (izvedba S).

Standardno dolazi s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Naplaci su u veličinama od 19 do 21 cola, a uz doplatu se nude karbo-keramički diskovi. Bazira se na platformi MLB Evo, istoj kakavu ima Audi Q7, a njome će se "poslužiti" i novi Volkswagen Touareg.

Sljedeće godine ponuda će biti obogaćena izvedbama Turbo i GTS, a početkom 2019. stiže i Cayenne s hibridnim pogonskim sklopom. Prodaja će početi u prvim danima listopada, a cijene će biti objavljene na salonu automobila u Frankfurtu.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.