Video + foto: "Zločesti dečko", Matej Meštrović, prvo je pokorio Carnegie Hall, a sad i Daleki istok

Matej Meštrović u Kini je napravio senzacionalan uspjeh. Hrvati su pravi svjetski hit svuda, a posebice u Kini gdje na krilima Vatrenih i u "kockastim" dresovima nastupa trio klasičara na turneji Orient Expresso izvodeći i Kinesku rapsodiju.

"Kinezi su srdačan narod, svi su veseli, razigrani, publika je fenomenalna, reakcije publike uistinu divne. Nakon koncerta obavezno fotografiranje s publikom"

Video + foto: "Zločesti dečko", Matej Meštrović,  prvo je pokorio Carnegie Hall,  a sad i Daleki istok Matej Meštrović
22. 8. 2018

U samo nekoliko mjeseci cijeli se život, a i profesionalna karijera hrvatskog wunderkinda napokon realizirala. Dugo je kuhao, a onda proključao. I to poput najvećeg gejzira u Yellowstoneu. Prvo je 9. veljače uz Zagrebačku filharmoniju premijerno izveo Kinesku rapsodiju. Sam je napisao 12-minutno glazbeno djelo i to na osnovu kineskih narodnih glazbenih motiva koje je “dobio on line”! Bilo je to za samu Kinesku novu godinu, Uz najboljeg hrvatskog orkestra na pozornici je bio i svjetski mag dirigiranja Jonathan Griffith. Upravo je Mateja ugledni američki maestro «otkrio» i bez previše pitanja i uvjeta postavio ga za Steinway & Sons glasovir i to ni manje ni više nego tamo gdje nastupa samo glazbena crème de la crème. Već sredinom travnja Matej Meštrović nastupio je u zahtjevnom Carnegie Hallu, u kojem su od naših glazbenika muzicirali još jedino Ivo Pogorelić i Radovan Vlatković.
Samo pet mjeseci nakon proslave Kineske nove godine u Lisinskom te samo tri mjeseca nakon kultnog Carnegie Halla, Matej Meštrović putuje brzinama većim i od 340 km/h ogromnom Kinom. I to ne kao turist, već kao velika europska zvijezda. Kako nam je kazao; - Nekada je vrijedilo pravilo da nisi ništa uradio ako nisi osvojio SAD, a ja bih sada pridodao i Kinu. «Orient Expresso» naziv je turneje po Kini koji su naši klasičari odlučili odraditi na jedan posve neobičan način. I to ne samo stoga što osim Kineske rapsodije su na programu imali i niz točaka u kojima je perkusionista Borna Šercar briljirao proizvodeći ugodu dodirujući boce. Udaraljkaš zagrebačke Komedije nije se skidao iz Rakitićeva dresa, što je kineska publika posebno nagradila. I Matej je nosio kapu s «kockicama», a decentna Kristina Bjelopavlović Cesar pridodala je na pozornici koji hrvatski simbol.
- Hrvati su pravi hit u Kini! Oduševljeni su s nama, ne znam da li zbog naše glazbe ili zbog planetarnog uspjeha Vatrenih. Ovo je sve senzacionalno. To je takav val koji naprosto moramo svi iskoristiti, sav uzbuđen pisao nam je poruke iz vlakova koji su Orient Expresso vodili iz grada u grad, s koncerta na koncert, prevaljujući gotovo redoviti i više od 600 kilometara dnevno. U Shanghai-Fuzhou započela je njihova turneja, a završila u 12. kolovoza u Chongqingu, samo dva dana nakon nastupa u Pekingu. Posljednjih godina Matej Meštrović redovito priređuje sjajne projekte kao i koncertne nastupe koji su svi redom uvijek rasprodani. Sjajno je bilo posvuda po Kini, ponajprije zbog atraktivnog program koncerta – od njegovih autorskih kompozicija pa sve do “bisera” klasične glazbe – Brahmsovog petog Mađarskog plesa, Ouverture Carmen, Can Cana, Alla Turcae Labuđeg jezero i naravno kulminacija bi bila kad bi izveli Kinesku rapsodiju. •

Matej Meštrović & Expresto najavljuju i prvi zagrebački koncert Kineske rapsodije. Svirat će je 24. rujna u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

kazalistekerempuh.hr

Borna Šercar nastupao je na svih 13 koncerata u dresu Ivana Rakitića, a Kristina Bjelopavlović Cesar je nacionalnu pripadnost iskazala nešto decentnije

U nešto malo više od dva tjedna održao je 13 veličanstvenih koncerata u prepunim dvoranama kineskih gradova, među kojima i u Pekingu. Krajem srpnja maestro Matej Meštrović zajedno je s pijanisticom Kristinom Bjelopavlović Cesar te udaraljkašem Bornom Šercarom otvorio jedno sasvim novo poglavlje i to ne samo u svojoj karijeri

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.