Kineska rapsodija u izvedbi "zločestoga dečka hrvatske glazbe", Mateja Meštrovića nakon Zagreba u Carnegie Hallu a potom i u Kini

Obrada remek djela Antonija Vivaldija Četiri godišnja doba i to za 3 klavira, izbacila su prošle godine u prvi plan zagrebačkog pijanistu i skladatelja koji će nakon koncerta 9. veljače u Zagrebu, kojim se obilježava Kineska nova godina, svoje stvaralaštvo predstaviti prvo u travnju u New Yorku, a na ljeto i u Kini

"Čim se probudim u glavi čujem glazbu, a navečer od te iste glazbe ne mogu zaspati.” Dragutin Škreblin
31. 1. 2018

Pripremio: Sven Stažić

Matej Meštrović u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 9. veljače će uz Zagrebačku filharmoniju, premijerno izvesti Kinesku rapsodiju. Sam je napisao 12-minutno glazbeno djelo i to na osnovu kineskih narodnih glazbenih motiva koje je "dobio on line"! Evo što je umjetnik u dvije rečenice o nastupajućem koncertu sažeo na svojoj facebook stranici:

- Uskoro luuuuudi koncert u Lisinskom! Praizvedba "Kineske Rapsodije" koju sam napisao za ovaj koncert za Zagrebačku Filharmoniju i četiri solista iz Kine! Premijerno će ga izvesti uz orkestar Zagrebačke filharmonije kojom će ravnati Jonathan Griffith, ugledni američki maestro. Koncert u Zagrebu bit će ne samo dio čarolije kojom se i u nas obilježava Kineska nova godina već i svojevrsna uvertira za koncert koji će hrvatski pijanist imati 15. travnja u New Yorku i to u američkom hramu glazbe, u zahtjevnom Carnegie Hallu. Mateju Meštroviću smiješi se zavidna svjetska karijera, jer pravo nastupa u Carnegie Hallu imaju samo provjereno najveći. Od naših pijanista još je jedino tamo nastupao maestralni Ivo Pogorelić. Za umjetnika koji najstrastvenije stvara u svom domu, u brdima iznad Samobora, prošla je godina bila velika prekretnica. Naprosto se njegovo višegodišnje uzorito i nadahnuto stvaralaštvo prepoznalo, a u svemu tome najviše mu je "pomogao" posljednji CD "Četiri godišnja doba za tri klavira". Hrvatski je umjetnik na osebujan način obradio kapitalno djelo Antonija Vivaldija. Partituru je za sva četiri godišnja doba "ispisao i nadogradio" za tri klavira. To je jedinstveno ostvaranje, a prošlogodišnji koncerti za tri klavira bili su jednako uspješni. 

- Vivaldijem sam bio opsjednut nekoliko godina pokušavajući to što bolje napraviti,  izjavio je Matej Meštrović prigodom jednog od veličanstvenih koncerata koje je imao sa Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom. Jednako tako je kazao kako je uvijek tako što sanjao i priželjkivao. 

- U nekom realnom svijetu to je jednako dobitku na jack-potu, oduševljeno je govorio Matej Meštrović. U New Yorku će izvesti još jedno svoje djelo, Dunavsku rapsodiju. Monumentalno glazbeno djelo pisano je za simfonijski orkestar i klavir koje se naslanja na folklor podunavskih zemalja, a uključuje i neke hrvatske tradicijske instrumente. Domaće pozornice Matej Meštrović neće zamijeniti jedino onom najslavnijom američkom, već i brojnim kineskim. Početkom ljeta hrvatski umjetnik započeti će i impresivnu kinesku turneju na kojoj će predstaviti svoja najznačajnija stvaralačka ostvarenja. Za Mateja Meštrovića ova je godina svojevrsna nagrada za sav dosadašnji samozatajni rad koji je poput lopte koja se dugo i sve dublje tlačila strelovito iskočila. Godinu psa po kineskom kalendaru će obilježiti 9. veljače u Lisinskom, a njemu će upravo daleka Kina sasvim sigurno osigurati vrhunski status i mjesto u glazbenom svijetu kojem je i ranije pripadao.  

Jedna od posljednih prigoda da čujemo njegova najnovija djela, koja će i sam intrepretirati, je i koncert u Lisinskom početkom veljače. Uz najveće kineske, na rasporedu su i orkestralne uspješnice američke i australske glazbe. U petak 9. veljače u 19.30 doživite dio čarolije Kineske nove godine i dobro došli u Godinu psa! Lisinski Vas čeka.

Što je pipa, kako izgleda erhu ili kako se svira zheng? Kako zvuči "Oda zastavi", koju smatraju jednom od najvećih kineskih uspješnica? I zašto redovito izvode "Svečanu proljetnu uvertiru" ne samo najveći kineski, nego i brojni svjetski orkestri, od njujorške do losanđeleske filharmonije? Doživite vrhunske kineske glazbenike Tua Shana Xianga, Zhang Pei, Bai Yu i Li Xinxing na egzotičnim instrumentima na kojima nastupaju. I dakako, ne propustite svjetsku premijeru najnovijeg ostvarenja "zločestog dečka" hrvatske glazbe Mateja Meštrovića, Kinesku rapsodiju koju je skladao upravo za ovaj koncert!

Off ciklus Zagrebačke filharmonije u petak 9. veljače u 19.30 sati - u dvorani "Lisinski" očekuju nas KINESKA NOVA GODINA, uz četiri vrhunska kineska solista na egzotičnim tradicijskim glazbalima i SVJETSKA PREMIJERA!

Više o Mateju Meštroviću možete saznati i u aktualnom broju Starta te na našoj web stranici: www.startnews.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.