Tri rapsodije Mateja Meštrovića premijerno u Zagrebu

Skladatelj, pijanist i pobjednik HDS-ovog natječaja International Matej Meštrović, predstavit će u utorak, 12. siječnja, svoj album "3 Rhapsodies for piano and orchestra" na ekskluzivnoj promociji u zagrebačkoj Laubi 

7. 3. 2019

Skladatelj, pijanist i pobjednik HDS-ovog natječaja "International" Matej Meštrović, predstavit će svoj album "3 Rhapsodies for piano and orchestra" na ekskluzivnoj promociji, koja će se održati u zagrebačkoj Laubi u utorak, 12. siječnja.

Ovaj album Meštrović je prošle godine studijski snimio sa Zagrebačkom filharmonijom u Velikoj dvorani Lisinski, uz ravnanje dirigenta Mirana Vaupotića. 

CD na tržište izlazi 22. ožujka, i to u produkciji ugledne izdavačke kuće PARMA Recordings, a distribuirat će se po cijelom svijetu. “3 Rapsodije” ujedno su i prvi službeni CD u povijesti Zagrebačke Filharmonije za američko tržište.

Na albumu se nalaze tri rapsodije, Dunavska, Kineska i New England. Na promociji će biti predstavljen i video za "Dunavsku rapsodiju", kojeg je Meštrović sam režirao, dok će se među gostima naći i Bob Lord, producent iz izdavačke kuće PARMA Recordings. 

Snimanje albuma i zagrebačku promociju podržali su Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP, Ured za kulturu Grada Zagreba, HTZ, Hrvatska liga protiv raka, uz partnere iz Motovun film festivala. 

"Upravo zahvaljujući natječaju 'International' i potpori u iznosu od 150 tisuća kuna, moj izdavač PARMA Recordings dodatno je uložio svojih 25 tisuća dolara u projekt '3 Rapsodije'. Kao profesionalca, pijanista i kompozitora, to me potaknulo i pružilo mi veliku nadu. Kad postoji zaista kvalitetan projekt, on je kao takav i prepoznat od struke", poručio je Meštrović, kojeg američka kritika naziva "hrvatskim Johnom Williamsom".

Podsjetimo, praizvedba Meštrovićeve "Dunavske Rapsodije" održana je u travnju prošle godine u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall. Uz Meštrovića, u glavnoj dvorani Carnegie Halla, Stern, do sada su kao umjetnici iz Hrvatske nastupali samo Ivo Pogorelić i Radovan Vlatković.  Ujedno, bila je to jedina praizvedba nekog hrvatskog kompozitora ikada u toj prestižnoj dvorani.

Početkom prošle godine praizvedena je i njegova “Kineska Rapsodija”, na koncertu Kineska Nova Godina u Velikoj dvorani Lisinski, sa Zagrebačkom filharmonijom i četiri vrhnuska solista iz Kine, pod ravnanjem maestra Jonatana Griffitha iz New Yorka.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.