Prvo izdanje Filmofeela donosi intrigantne filmove, koji dodiruju i neke tabu teme

Prvo izdanje Filmofeela, manifestacije koja predstavlja presjek aktualne produkcije europskoga nezavisnog filma, održat će se od 1. do 10. prosinca u kinu Kaptol Boutique Cinema, u organizaciji distribucijske kuće 2i Film.

Prvo izdanje Filmofeela donosi intrigantne filmove, koji dodiruju i neke tabu teme Press promo/Filmofeel
13. 11. 2017

Filmofeel donosi 20 recentnih naslova europske kinematografije, koji su premijerno prikazivani na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima. S obzirom na to da većina filmova iz programa dosad nije uvrštena u repertoar domaćih kina, Filmofeel je odlična prilika da se ti naslovi pogledaju na kino-platnu.

Filmovi intrigantne tematike

Filmofeel će 1. prosinca otvoriti film ''Loving Vincent: Van Goghov misterij'' – riječ je o prvome dugometražnom filmu snimljenome tako da je u cijelosti oslikan. Naime, ova filmska tehnika dosad još nije iskušana na filmu, a u stvaranje filma i proces rada koji uključuje čak 62 450 originalnih slika oslikanih uljem, bilo je uključeno čak 107 umjetnika iz raznih krajeva svijeta.

Film su režirali oskarovac Hugh Welchman (Peter and the Wolf) i  Dorota Kobiela, a inspiriran je s više od 800 pisama ovoga slavnog umjetnika te uključuje čak 120 njegovih najznačajnijih umjetničkih djela. Misteriozni život Vincenta van Gogha polako se razotkriva kroz intervjue s najbližim osobama i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film je na međunarodnome festivalu animiranoga filma u Annecyju osvojio nagradu publike, a na festivalu u Šangaju nagradu za najbolji animirani film.

Tri filmska naslova dolaze iz Francuske: ''Gospođa Hyde'' Sergea Bozona temeljen je na klasiku Roberta Louisa Stevensona, neobičnom slučaju Dr. Jekylla i g. Hydea, s time da je ovdje glavni lik utjelovila žena. Ova rodna inverzija i ažuriranje priče o poremećaju identiteta, tj. podvojenoj ličnosti. prošloga je ljeta premijerno prikazana na međunarodnome festivalu u Locarnu, gdje je bila i nominirana za Zlatni leopard. U naslovnoj ulozi briljira glumica Isabelle Huppert, nagrađena za najbolju žensku ulogu na spomenutom festivalu u Locarnu.

''Staljinov kauč'' novo je redateljsko ostvarenje jedne od najuspješnijih francuskih glumica Fanny Ardant koja je u svojoj karijeri nastupala u više od 90 filmova. Riječ je o filmskoj ekranizaciji istoimenoga romana Jean-Daniela Baltassata, smještenog u 1950-e godine, u ondašnji Sovjetski Savez, s fokusom na mladog umjetnika odabranog da izradi spomenik Staljinu. U glavnim ulogama nastupaju renomirani francuski glumci Gérard Depardieu i Emmanuelle Seigner.

''Sezona u Francuskoj'' još je jedan francuski naslov, no u režiji Mahamata Saleha Harouna iz Čada (Nagrada žirija filmskog festivala u Cannesu za film Čovjek koji vrišti"). Riječ je o mračnom, ali suosjećajnom pogledu na ilegalne imigrante u srcu Pariza. U središtu su braća koja su emigrirala iz Srednjoafričke republike; iako oboje s akademskim titulama, u Francuskoj kao građani drugoga reda imaju mogućnost raditi samo jednostavne poslove. Film je premijerno prikazan u rujnu na međunarodnom festivalu u Torontu.

Redateljski dvojac Ludwig i Paul Shammasian autor je engleskoga filma ''Poslanica Rimljanima''. Riječ je o portretu čovjeka koji se još uvijek bori s pretrpljenom traumom koju je izazvalo seksualno zlostavljanje u djetinjstvu, od strane idoliziranog svećenika. Glavnu ulogu vjerno je i upečatljivo interpretirao Orlando Bloom, a film je premijerno prikazan na međunarodnome filmskom festivalu u Edinburghu. 

''Žena na srebrnoj ploči'' najnoviji je film kultnoga japanskog redatelja Kiyoshija Kurosawe, kojemu je ovo prvi film sniman izvan Japana. Riječ je o neobičnom filmu fantastike, o fotografu opsjednutome smrću svoje žene. koji u tehnici dagerotipije svakodnevno portretira svoju kćer i muzu. U glavnim ulogama nastupaju renomirani francuski glumci Olivier Gourmet, Constance Rousseau te francuska filmska zvijezda Tahar Rahim.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.