Australija i svijet u panici. Za čak 60 % smanjen je broj ptica, a životinjske vrste izumiru na očigled u zemlji klokana nego bilo gdje drugdje

Životinje izumiru najviše u Australiji i to je strašno! Najugroženije su koale i kakadui! Analiza, koja se provodi svakih pet godina, pokazala je da je stanje ekosustava alarmantno. Samo se broj ptica smanjio u zadnje 32 godine za čak 60 posto. U Australiji živi 25 različitih vrsta morskih kornjača od kojih polovici prijeti izumiranje!

Glavni krivci za to su klimatske promjene, gubitak staništa, invazivne vrste, zagađenje i rudarenje.
 

Australija i svijet u panici. Za čak  60 %  smanjen je broj ptica, a životinjske vrste izumiru na očigled u zemlji klokana nego bilo gdje drugdje Martin Str / Pixabay
20. 7. 2022

Snimio: Martin Str / Pixabay

Vlasti u Australiji - svakih pet godina - predstavljaju stanje okoliša na svom kontinentu. Analiza nije nimalo ohrabrujuća, stanje australskog okoliša sve je gora.  Glavni krivci za to su klimatske promjene, gubitak staništa, invazivne vrste, zagađenje i rudarenje, a uz brojne druge posljedice, dokument je pokazao da je u Australiji izumrlo više životinjskih vrsta nego na bilo kojem drugom kontinentu. Mnoge životinjske vrste koje žive samo tamo su ugrožene - poput koale i nekih vrsta kakadua.

Vodozemci, koji su vrlo osjetljivi na klimatske promjene, vrlo su ugroženi, kao i mnoge vrste ptica.

Između 1985. i 2017. godine broj ugroženih vrsta ptica smanjio se za čak 60%!

U Australiji živi 25 različitih vrsta morskih kornjača od kojih polovici prijeti izumiranje, a u nekim dijelovima australskog kontinenta populacija kornjača smanjena je za čak 90 %. Njihova gnijezda u velikoj mjeri ugrožava i invazivna lisica, a jedna vrsta štakora i jedna vrsta šišmiša na posljednjem su mjestu od ugrožene do izumrle skupine. Dokument otkriva izumiranje još deset vrsta sisavaca. Ministrica okoliša Tanya Plibersek rekla je da dokument otkriva šokantnu i depresivnu priču koja poziva na akciju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.