Napadima na hrvatskim plažama na Čiovu još nije kraj: kupači se boje ući u vodu zbog "opasne" životinje velike glave

Životinja je duga više od jednog metra, teška i više od 100 kg a već je napala četiri kupača, jednu za pozadinu. Krvava je stigla liječnicima, a oni su se na otkriće krivca grohotom nasmijali

Napadima na hrvatskim plažama na Čiovu još nije kraj: kupači se boje ući u vodu zbog "opasne" životinje velike glave Thomas Boese / Pixabay
24. 8. 2023

Na području plaže Slatina na hrvatskom dalmatinskom otoku Čiovu od početka mjeseca aktivna je glavata želva. Prema riječima mještana, duga je više od jednog metra, a već je ugrizla četiri kupača.

Glavata želva zaštićena je životinjska vrsta, a mještani slatinskog kraja primijetili su je početkom mjeseca, a njegova prisutnost ponovnim napadima postaje problem. “Nije rijetkost da morska kornjača bude nekoliko dana u blizini obale, ali tu ne možemo ništa učiniti jer je to strogo zaštićena vrsta životinje, a ljudi ulaze u njezin dom”, objasnio je profesor studija mora na Sveučilište u Splitu Alen Soldo.

Tijekom potrage za hranom mogu se približiti obali, a time i kupačima, te se mogu osjećati ugroženima, iako kupači toga najčešće nisu ni svjesni, dodao je. Procijenio je i da će kornjača ostati na slatinskom području sve dok temperatura mora ne padne. Tada će se spustiti na veće dubine.

Morske kornjače su zaštićene životinje zbog svoje opasnosti. Oni su jedini gmazovi u Jadranskom moru. Ženke izlaze na obalu samo kada polažu jaja.

Glavata želva može imati oklop dug preko 110 centimetara i težak do 115 kilograma. Ime je dobila po izrazito velikoj glavi sa snažnom čeljusti. U prosjeku žive do 60 godina i jedna su od dvije vrste morskih kornjača koje se razmnožavaju u Sredozemlju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.