Eto zašto se zovu "vrući psi"! Istina o slavnim hrenovkama u pecivu sa senfom, kečapom...

Povijest popularnog jela, hrenovke ugurane u sredinu peciva, seže daleko u prošlost. Danas se hrenovke prodaju po cijelom zapadnom svijetu, no gdje je sve počelo? A zašto se zovu "hot dogs"?

Prvo spominjanje imena hot dog pojavilo se 1690. godine, kada je njemački mesar po imenu Johan Georghehner počeo promovirati "kobasice za jazavčare"

Eto zašto se zovu "vrući psi"! Istina o slavnim hrenovkama u pecivu sa senfom, kečapom... Anali Matheus from Pixabay
9. 7. 2024

Hrenovke se smatraju američkom brzom hranom koja se može kupiti na raznim štandovima diljem zemlje, no udomaćile su se i u drugim dijelovima Zapada. Iako nije sasvim jasno kada je točno hot dog izmišljen, njegovo podrijetlo seže u 900. godinu pr.

Stoga možemo zahvaliti Grcima za izum ove ukusne i brzo pripremljene hrane koja se nastavlja s Nijemcima.

Novi izumi uslijedili su 1487. godine, naime u Frankfurtu se pojavila hrenovka. U lepinju su stavili domaću kobasicu i prelili je umacima. Prvo spominjanje imena hot dog pojavilo se 1690. godine, kada je njemački mesar po imenu Johan Georghehner počeo promovirati "kobasice za jazavčare"

Jazavčarske kobasice, preteča engleske inačice hrenovke, dobile su ime po izduženom obliku psa koji podsjeća na hrenovku. Dakle, ime dolazi zbog sličnosti s pasminom i nema nikakve veze s psima. Njemački doseljenici potom su tu hranu donijeli u Ameriku, gdje je i dobila ime - hot dog. Prodavale su se na štandovima, a kako je kobasicu bilo preteško jesti s običnim kruhom, odlučili su pecivo prerezati na pola i tako ih jednostavno jesti u hodu ili sjedeći na klupi.

Uslijedio je još jedan novi izum. Kobasice su se počele kuhati i stavljati u izrezane lepinje. Tako je nastao naziv hot dog.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.