Očekujemo spektakl na nebu: ne propustite noć punu vrhunaca

To će se dogoditi u četvrtak navečer.

Očekujemo spektakl na nebu: ne propustite noć punu vrhunaca pexels-raman-deep
30. 12. 2023

U četvrtak navečer na nebu ćemo moći promatrati godišnju kišu meteora Kvadrantide. Uvjeti za promatranje prve kiše meteora u 2024. godini neće biti najpovoljniji zbog svijetle prve polovice Mjeseca, a osim toga, prema trenutnoj vremenskoj prognozi, ponegdje se može očekivati ​​oblačno vrijeme.Kvadrantidi se pojavljuju već početkom siječnja, a svoj vrhunac postižu u noći na 3. 4. siječnja. Ime roja, čiji se radijant nalazi u zviježđu Volar, dolazi od nekadašnjeg zviježđa Quadrans Muralis, koje se više ne smatra zviježđem. Prema dosadašnjim saznanjima izvorni komet je 2003 EH Kvadrantide karakterizira velik broj bljeskova. U prosjeku je vidljivo 110 bljeskova na sat u tamnom prostoru.

Ova meteorska kiša druga je po učestalosti bljeskova, odmah iza Geminida koji se javljaju u prosincu. Prosječna brzina bljeskova u kiši meteora Kvadrantida je oko 41 kilometar u sekundi.2024.godina, koja će biti prijestupna, inače, prema prognozama, neće poslužiti mnogim zanimljivim nebeskim pojavama. 18. rujna djelomična pomrčina Mjeseca bit će vidljiva iz srednje Europe, au listopadu će pokraj Zemlje proletjeti komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, rekao je čelnik Bečke astronomske udruge (WAA) Alexander Pikhard.Ovaj komet otkriven u siječnju ove godine, 13. listopada iduće godine proletjet će pokraj Zemlje na udaljenosti od 70 milijuna kilometara. Najbliže Suncu će se približiti 28. rujna 2024., kada će biti jasno može li se njegov rep vidjeti golim okom sa Zemlje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.