Mokra Sofija neće razočarati: pripremite se, stiže kiša

Narodna izreka kaže da ako svetica Sofija ne poškropi zemlju, ljeti neće biti lijepo vrijeme.Sofija voli kišu, pa je prema narodnoj predaji dobila ime mokra ili mokra Sofija. Idućih dana očekuju nas kišno vrijeme.

Mokra Sofija neće razočarati: pripremite se, stiže kiša Bobo
15. 5. 2024

Ovisno o vremenu, mokrom ili mokrom, Sofija, koja danas slavi rođendan, ove godine neće razočarati. Vrijeme promjenjivo do pretežno oblačno s lokalnim pljuskovima. Prema najavama prognostičara, nevremena će biti i prema večeri te u noći na četvrtak, osobito na zapadu zemlje. Temperature će biti od 15 do 22 Celzijeva stupnja. Sofija voli kišu, pa je prema narodnoj predaji dobila ime mokra ili mokra Sofija. Spomenuta svetica bila je kršćanska mučenica u Rimu, umrla je 15. svibnja 120. godine. Ime Sofija dolazi od grčke riječi koja znači mudrost. Narodna izreka kaže da ako Sofija ne poškropi zemlju, ljeti neće biti lijepo vrijeme.
 

Sv. Sofija prema kalendaru nastupa za svete Pankracije, Servatija i Bonifacija, koji su slavili od 12. do 14. svibnja. Prema narodnoj predaji, ova tri ledena čovjeka donose hladne dane i kišu sredinom svibnja. Pankracije, koji je plesao u nedjelju, nije opravdao svoj ugled. Servatius u ponedjeljak i Bonifacije u utorak su se pokazali boljim, jer su nas iznenadile povremene lokalne oborine.

U četvrtak će biti promjenljivo do pretežno oblačno s mjestimičnim oborinama, uz grmljavinu.

U noći na petak kiša će jačati, a češća će biti i bura. U petak će se od juga razvedriti. Na zapadu bit će kiše ili oluje. Puhat će jugozapadni vjetar. U subotu će biti pretežno vedro, poslijepodne ponegdje ponegdje moguć pljusak.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.