On i Rijeka voljeli su se uzajamno, nesuđeni je trener Dinama, a sad sa Slovenijom ima priliku u Njemačkoj napraviti čuda i to u skupini s Engleskom, Danskom i Srbijom

S trenerom koji je jednako omilljen i u Hrvatskoj i u Sloveniji razgovarao je Borut Pahor, bivši predsjednik.

U ovoj epizodi Mastercard® inspiration podcasta, koja je bila nešto posebno jer se odvijala uživo, Borut Pahor uplovio je u nogometne vode i s druge strane ugostio ni manje ni više nego Matjaža Keka.

Dvojac se družio u Mastercard selu na Novem trgu u središtu svečano ukrašene Ljubljane, gdje su podvukli crtu pod veliki uspjeh slovenske nogometne reprezentacije koja će sljedeće godine igrati na Euru 2024, a sjećali su se i Kekovih sjajnih postignuća s Rijekom u Hrvatskoj, s kojom je osvojio 2017. i naslov prvaka.
 

28. 12. 2023

Emocije, sjećanja i nezaboravni trenuci vunderkinda: kako je Matjaž Kek Slovencima vratio vjeru u nogomet.

Nakon 24 godine Slovenija se plasirala na EP. Ždrijeb joj je dodijelio tešku skupinu s Engleskom, Danskom i Srbijom, no Kek smatra kako to može biti i pozitivno za njih...

“Sretan sam i ponosan što se Slovenija plasirala na veliko natjecanje. Grupa je teška, no možda je to dobro za nas jer će pritisak biti manji. Svi su nas proglasili autsajderom, a ja volim kad mi momčad nije favorit. Neka to bude početak jedne lijepe priče i vjerujem da se može dobro završiti za Sloveniju. Cilj nam je napraviti pozitivan rezultat. Mlada smo ekipa, ali igrači imaju vjere u sebe, hrabri su, odlučni i zato su ostvarili 22 boda u kvalifikacijama. Skupinu kvalifikacija smo prilično suvereno prošli, iako nije bila najteža, ali zato jest ova na Euru. Veliki je izazov ispred nas”.

Prokomentirao je i skupinu Vatrenih u kojoj su Španjolska, Albanija i Italija.

“Sigurno da je grupa izuzetno teška, ali Hrvatska je bila druga pa treća na svijetu, igrala je i finale Lige nacija i možda bi druge reprezentacije trebale razmišljati kako će im biti teško protiv Hrvatske. Međutim, treba reći kako ne bi bilo dobro podcijeniti Albaniju. Ta utakmica je po mom mišljenju ključna. No, tko sam ja da dijelim savjete izborniku koji je bio drugi i treći na svijetu”, rekao je Kek i nastavio o suparnicima u skupini:

“To su reprezentacije koje imaju rejting. No, koga je sve Hrvatska pobjeđivala i kako je prolazila... Naravno, navijat ću za Hrvatsku. Ne bih volio da opet idete na jedanaesterce jer je to strašno gledati, ali zato je poslije toliko veselje”.

Rijeku je 2017. odveo do povijesne prve titule prvaka, a izgledno je da će nakon Eura napustiti izborničku klupu što otvara vrata za povratak u HNL. Prije par sezona špekuliralo se o klupi Hajduka, a postojali su i razgovori o preuzimanju Dinama.

“S jedne strane godi da se najveći klubovi u HNL-u zanimaju za mene, no u ovom trenutku sam fokusiran samo na Sloveniju i kako što bolje pripremiti ekipu za EP. Jednog dana ću se sigurno vratiti u hrvatski nogomet, ne znam u kojem obliku, makar kao navijač klubova i reprezentacije. Ne razmišljam toliko daleko. Zadovoljan sam tu gdje jesam kao izbornik svoje države što me čini vrlo ponosnim, isto kao što me činilo kad sam vodio Rijeku koja je sa sjajnim ljudima napravila odličan uspjeh, dok sam ja samo bio dio tog mozaika. Poštujem sve konkurente koje sam imao, ali vezan sam za Kvarner, ljudi su me zadužili, ostalo je veliko poštovanje i prijateljstvo”, skromno je poručio Kek, kako prenosi HRT Sport.

Sjećate li se još što ste radili 10. listopada 2009.? Pa, vjerojatno ne. Osim ako vam se, naravno, u životu nije dogodilo nešto nezaboravno. Ako npr. niste dobili dijete… Borut Pahor    nikada neće zaboraviti 10. listopada 2009. Uostalom, tada je dao obećanje koje je - bez imalo pretjerivanja - odjeknulo svijetom Afrika, Borut Pahor - tada još premijer - ušetao je u gostujuću svlačionicu i u naletu veselja nakon zaista važne pobjede ispalio kao iz topa: "Ako se plasirate na Svjetsko prvenstvo, svakoga ću vas izbaciti!"

Tada su mnogi bili uvjereni da Borut Pahor samo skuplja političke bodove, no nepunih mjesec dana kasnije bivši dvostruki predsjednik republike ispunio je svoje obećanje. Nogometni reprezentativci bacili su na koljena moćnu Rusiju u Narodnom vrtu, potvrdili kartu za jug Afrike i kući otišli sa sjajnim kopačkama. Učinio je to Borut Pahor kojemu nije bilo neugodno uzeti kist, plesali su i vikali kao da su postigli nešto nezaboravno. Pa, rade! Postali su besmrtni, a Pahorova gesta ušla je u povijest kao jedna od najsretnijih i najljepših.

Sjajaj stručnjak i još sjajnija osoba koja zadivljuje

Kad se te hladne studene mariborske večeri 2009. Borut Pahor uhvatio za kist, sve je sa "sigurne udaljenosti" promatrao i Matjaž Kek. Trener. Stručnjak. Genijalno. Čudotvorac. Velikan slovenskog sporta. Jer prvo je otišao u Južnu Afriku, ali sada će se “okrenuti” Njemačkoj. No i prije nego što se oprostio od godine u kojoj je Slovencima ponovno omogućio da žive svoje nogometne snove, Matjaž Kek posjetio je Boruta Pahora. Da mu ne pokvari cipele...

Izbornik i bivši predsjednik razgovarali su uživo u Mastercard selu na Novem trgu u Ljubljani, gdje je Borut Pahor okupljenima najavio ovog puta svog gosta riječima: "Moj gost je ovaj put izbornik slovenske nogometne reprezentacije, koji ju je dva puta odveo na najveća natjecanja. Izbornik Matjaž Kek zanimljiv je ne samo zato što je sjajan nogometni stručnjak, već i zato što je prekrasna ličnost. Volio bih da ga i naši slušatelji upoznaju." topovski power, u ovoj je epizodi Mastercard® inspiration podcasta Borut Pahor između ostalog objasnio svoje emocije, i to na način da ga upoznaju svi koji detaljnije prate nogomet. Kek je iznimno snažan, ali istovremeno i pomalo bajkovit retoričar koji vijuga tamo-amo tražeći srž riječi i slušatelje svaki put odvede na nezaboravno putovanje.

 
Borut Pahor, koji je nedavno objavio svoju prvu knjigu pod naslovom "Pobjeda je početak", dopustio je ovom gostu da ga provede kroz čudesan svijet nogometa koji bivši predsjednik oduvijek voli i sa zanimanjem prati, a tu i tamo i zaigra.

Zamjenjivali su ga i po 500 puta dnevno, jervtakav je život trenera

S obzirom na to da je sjećanje na pobjedu nad Kazahstanom i plasman na Euro 2024. još uvijek svježe, da ne govorimo o emocijama koje je izbornik osjetio na posljednjem sučevom zvižduku u rasprodanim Stožicama, koje su svjedočile prvom slovenskom plasmanu na veliko natjecanje nakon više od desetljeća, nije uspjelo.

"Sport je stvar emocija - ovakvih ili onakvih. Kad se gubi, ima emocija kad se pobjeđuje, jednostavno tako. Kad dođeš do jednog cilja, kad ostvariš nešto što neću reći da sam sanjao, jer nije bila bajka, to je... Radost. Jedna radost. Na press konferenciji sam prvi ili drugi put u karijeri rekao ono što mi je stvarno na duši. Prvi put je na rijeci, kad sam se zaletio, a onda su me stalno jurili: Nije on tako hladan kao što ponekad glumi'. Ali evo... Bilo mi je super kad sam vidio dečke. Kad sam vidio emocije. Jana, Benija ...Kad sam vidio čunjeve napokon pune,ali pune da dišu s timom.Bilo mi je baš 'lijepo',ali uvijek je postojao trenutak između kad si htio biti malo sam.Nažalost, Dobili su me ovi s kamerama (smijeh). Baš sam uživao. Bio sam i beskrajno sretan. Kvalifikacije su počele ždrijebom, ali odjednom je u javnosti prevladalo mišljenje da ako ne sada iu ovoj skupini, onda ćemo stvarno čekati dugo. Presvlačili su me cijelo vrijeme, 500 puta dnevno. Ali to je folklor,“ dokazao je Kek već na prvo Pahorovo pitanje potvrdio da voli pričati, da voli puno pričati i da su mu misli često postavljene tako da se u njih stvarno moraš udubiti da bi u potpunosti ih razumjeti.

 I Borut Pahor je u nastavku razgovora vratio vrijeme poprilično u prošlost, u godinu kada je gromoglasno obećao, a nešto kasnije zgrabio kopačke. Bivšeg predsjednika Slovenije između ostalog zanimalo je i je li nogometni uspjeh isti kao i u životu - da je najslađe ono što se dogodi prvi put. Mogu li emocije kod drugog plasmana na veliko natjecanje biti iste kao kod prvog takvog uspjeha?

Zladno je bilo kao u cičoj zimi

"Tada sam bio puno mirniji, jer nas nitko ništa nije tražio. Nitko nije očekivao da ćemo igrati na Svjetskom prvenstvu - Rusija je Rusija. Već su tiskali dresove za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi! Slučajno smo letjeli tamo, Trebali smo dobiti porciju već u Moskvi, ali nas je spasio Samir Handanović. A onda kad smo dali gol u Moskvi - bilo je hladno kao u paklu - karte su se drugačije rasporedile. Oni su i dalje bili favoriti, ali mi smo imali neku energiju, “ prisjetio se Mariborčanin uspomena iz sve dalje prošlosti i iscrtao pred očima trenutke kada je njegova tadašnja momčad krenula na put prema stadionu u glavnom gradu Štajerske. Do tog stadiona, uz koji je Kek odrastao i onda baš tu postao besmrtan.

" Bilo je malo drugačije kad smo se vozili s Brda pri Kranju. Bilo je tiho. Glazba je bila vrlo tiha. Ali onda iz Kidričeva... Onda čula se tutnjava. Glumci su lupali po staklu! Bojao sam se da će razbiti autobus već prije utakmice!" osmjehnuo se Matjaž Kek, nakon čega ga je Borut Pahor nadopunio prekrasnom anegdotom s uzvratne utakmice s Rusijom koju je presudio gol Zlatka Dedića.
 

"Kad ste spomenuli da su Rusi tada već imali tiskane dresove... Sjećam se kako sam se osjećao nakon utakmice, Rusi su je dobili 2:1, Vladimir Putin me pozvao da mi pokaže dresove. Roman Abramovič ga je pokušao spriječiti .. 'Gospodine predsjedniče, stvarno se ne želim miješati u državne poslove, ali mislim da je to malo glupo.' Putin je odgovorio: 'Zašto, zato što smo pobijedili?'. Abramovič je pokušao objasniti da je to uzvratna utakmica i da neće pokazati te dresove. Uglavnom, Putin me odveo tamo i pokazao mi dresove. I otišli smo na kraju u Južnu Afriku!" objasnio je Borut Pahor sa smiješkom na licu, dok je Matjaž Kek "zločesto" primijetio: "Ne znam što su napravili s tim dresovima. Baš me zanima... Nisu nam ih poslali. Imali smo vrlo jednostavne. Imale su zlatna slova. Malo su se podigle..."

Samo nešto – da se ne posvađamo

Koliko će se Slovenija popeti na Euru 2024. ostaje za vidjeti, naravno, Borut Pahor i Matjaž Kek govorili su i o svojim očekivanjima od ljetnog natjecanja u Njemačkoj u ovoj epizodi Mastercard® inspiration podcasta. Ipak, Matjaž Kek je nešto posebno naglasio: da će završiti drugačije nego prije 14 godina u Južnoj Africi. Ali nije toliko mislio na rezultatski aspekt natjecanja...
 

 
"Koja će nam iskustva sa Svjetskog prvenstva dobro doći sada kada smo se plasirali na Europsko prvenstvo? Svi se sjećamo Južne Afrike, skoro uspjeha i promocije. Skoro. Koje lekcije imate za iduću godinu?" 62-godišnjeg Keka Pahor je kuckao za rukav, a izbornik topovski opalio; trzavo i nasilno, kako je znao udarati loptu: "Samo jedno - da se ne potučemo! To je, naravno, naša slovenska priča. Ona prva priča..." Ta prva priča je završila s borbom. Vrtilo se i oko novca. S jedne strane nogometaši, s druge strane bivši predsjednik saveza. Pa puklo je. Poput bačve baruta. Kako je završila ova epizoda Mastercard® Inspiration Podcasta? Slušajte. Sigurni smo da nećete požaliti...

Pozvani ste na Metroplay, gdje možete vidjeti sve epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.