Uz Hrvata Joe Šakića, Kralja Colorada, Anže Kopitar kao Heroj Los Angelesa najbolji je hokejaš svih vremena s naših prostora

Anže Kopitar otvorio je u podcastu bivšeg predsjednika dušu i kazao mu izmežu ostalog kako je njegov dres rasplakao vlasnika auto marke Kia!

Najbolji slovenski hokejaš i NHL zvijezda povjerio je Borutu Pahoru u novoj epizodi Mastercard® inspiration podcasta što još želi postići prije završetka karijere.
 

Uz Hrvata Joe Šakića, Kralja Colorada, Anže Kopitar kao Heroj Los Angelesa najbolji je hokejaš svih vremena s naših prostora Sami Rahim
16. 11. 2023

Anže Kopitar prvi je Slovenac koji je zaigrao u NHL-u. Tamo ga je prije 17 godina dovela momčad Los Angeles Kingsa, a zajedno s navijačima nosi naziv "Kralj", što i ne čudi s obzirom na njegov uspjeh. S njima je već dvaput osvojio Stanleyjev kup i dva puta osvojio nagradu za fair play, a nedavno je zabio 400. gol za klub - bio je četvrti u povijesti kluba, računajući regularnu sezonu. No unatoč svim njegovim postignućima , ostaje skroman i upozorava, da uvijek treba biti svjestan svojih korijena i puta do uspjeha, bez obzira na njegovu veličinu. O tome s čime se susreo na svom putu i što još želi postići, razgovarao je s Borutom Pahorom u podcastu inspiracije Mastercard®.

Za kuću

Klizati je počeo s četiri godine iza kuće u Jesenicama, gdje su mu otac i djed pripremili malo klizalište. Entuzijazam prema hokeju dolazi i iz obitelji jer ga je već igrao njegov otac te je Anžeta vodio sa sobom na treninge i utakmice. "Ono što mi je najveća nagrada, pogotovo u mlađim godinama, bilo je kad me otac vodio sa sobom na svoj trening ili na utakmicu, i što sam ponekad nakon utakmice mogao otići s njim u svlačionicu. To je bilo nešto nevjerojatno, neka vrsta nagrade za dobro ponašanje kod kuće", prisjeća se.
 

To je vozni park slovenskega hokejaša Anžea Kopitara

Sa 16 godina preselio se u Švedsku, jer mu je rodni grad postao premalen. Dok je on bio fokusiran na hokej i nije bilo druge nego otići u inozemstvo, roditelji su bili više zabrinuti. Nije ni trenutka dvojio da neće uspjeti i bio je u pravu.

Los Angeles

Kingsi su ga draftirali 2005., ali tada je pravi posao tek počeo. Prisjeća se da je tada sve u njegovom životu bilo podređeno hokeju i, iako se takav život mnogima čini kao san, marljivo je radio. Prvih 8 godina u NHL-u nije imao ni ljetni odmor na moru zbog svakodnevnih treninga: "Jednostavno je bilo potrebno toliko trenirati. To su bili stvarno intenzivni treninzi po dva-tri sata dnevno." Možda ne zvuči puno, ali mislim da tijelo teško može učiniti više."

Kopitar je za Los Angeles Kingse prvi put zaigrao 6. listopada 2006., a ove godine, 22. listopada, odigrao je 1297. utakmicu za njih, srušivši rekord Dustina Browna.

Unatoč svim uspjesima, ima još jednu želju prije nego pospremi klizaljke i hokejsku palicu. Želja mu je opet osvojiti Stanley Cup kako bi to doživjela i njegova djeca, Neža i Jakob. Zato će iduće tri godine, koliko mu traje karijera, dati sve od sebe, jer vjeruje da su on i ekipa dovoljno dobri da ponovno dođu do vrha.

Pozvani ste na Metroplay, gdje možete vidjeti sve epizode Mastercard® podkasta z Borutom Pahorjem. Bivši predsjednik republike razgovara s iznimnim ljudima, koji su usput stvorili neprocjenjive priče vrijedne proučavanja. Riječ je o nefiltriranom putovanju kroz njihova iskustva, o otkrivanju njihovih potencijala, izlasku iz ustaljenih okvira i stvaranju savršenog života.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.