Senzacionalne fotke s "nekog drugog planeta"! Jupiter kakvog još niste vidjeli!

Glavni rimski bog, bog neba i groma, dao je ime petom planetu od Sunca. Prvi put smo ga fotografirali 1973. Pogledajte razliku!

Jupiter v infrardeči svetlobi (levo) teleskopa Gemini North in v vidni svetlobi (desno vesoljskega teleskopa Hubble International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/NASA/ESA, M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al.
22. 7. 2022

Nakon prvih fotografija teleskop James Webb poslužio je novu poslasticu - zapanjujuće oštre fotografije Jupitera. "Zajedno s dubokim poljem slike Jupitera
pokazuje raspon Webbovih mogućnosti, može promatrati sve, od najslabijih i najudaljenijih galaksija do planeta u našem susjedstvu koje možete vidjeti golim okom iz svog dvorišta," oduševljen je Bryan Holler, znanstvenik sa Znanstvenog instituta za svemirski teleskop u Baltimoreu. ., koji je pomogao u planiranju promatranja.

Infracrvene fotografije pokazuju karakteristične pruge oblaka i poznatu Veliku crvenu pjegu (koja je bijela zbog obrade IR svjetla). Savršeno su vidljivi i Jupiterovi mjeseci, posebice Europa koja pod svojim ledenim oklopom čuva golemi ocean.

Planet je fotografirao teleskopski instrument NIRCam (Near Infrared Camera), koristeći dva različita filtera od kojih svaki naglašava različite valne duljine svjetlosti. Fotografije su dokaz da Webb može promatrati prstenove i satelite obližnjih objekata u Sunčevom sustavu.

"Uski filtri valne duljine trebali bi omogućiti lijepe fotografije cijelog diska, ali koliko god dodatnih informacija dobili o vrlo slabim objektima kao što su Metis i Teba, glavni prsten, maglice, u ekspoziciji od jedne minute, vrlo je ugodno iznenađenje, “ dodao je John Stansberry, voditelj programa instrumenta NIRCam.
 

Ali to nije sve. Za referencu, Webb je također fotografirao asteroid 6481 Tenzing, koji je dom asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera. Ovom snimkom testirali su sposobnost fotografiranja brzo pokretnih meta. Webb je dizajniran za praćenje objekata do brzine Marsa, koja iznosi 30 milijardi u sekundi. Tako James Webb nastavlja nadmašivati ​​sva očekivanja.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.