Josip Mrzljak, varaždinski biskup monsignor u slavu Boga i slavu vina primio u redove vitezova 9 novih članova

 550 godina star Europski viteški red i njegov hrvatski Konzulat primio je u svoje redove novih 9 članova, uglednih vinara, vinogradara i osoba iz javnog života Hrvatske, te je 13 vinskih vitezova promaknuto u viša zvanja

Josip Mrzljak, varaždinski biskup monsignor u slavu Boga i slavu vina primio u redove vitezova 9 novih članova romeo ibrišević
23. 8. 2018

Odjeveni u živopisne odore, sa zastavom viteškog reda, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom, okupili su se pretposljednje kolovoške subote u 10,30 sati ispred Park Boutique Hotela u Varaždinu te je preko 100 članova i njihovih gostiju svečanim mimohodom uz pratnju limene glazbe prošlo ulicama centra Varždina do Katedrale Uznesenja blažene djevice Marije na nebo gdje je u 11,30 sati održana Sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup monsignor Josip Mrzljak. Nakon održane mise, uz zvukove orgulja i fanfara, hrvatsku, europsku himnu i vitešku himnu, svečano su primljeni (akreditacija) novi članovi u Europski vinski viteški red i promaknuti (intronizacija) članovi u više stupnjeve.

Svečanost je predvodio Magister Magister Generalis Prof. Alfred Rákóczi de Tombor-Tintera, Consul Primus Senatus Europskog vinskog viteškog reda, uz asistenciju Senatora EU viteza Tomislava Kovačiča 1. Prokonzula Konzulata Slovenija i Senatora Stjepana Šafrana, 1. Prokonzula Konzulata Hrvatske. Na svečanosti je obavljeno i imenovanje novog Senatnog izaslanika za Hrvatsku viteza Johana Horvatitsa.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g.

 2018. godina protiče u znaku obilježavanja 550. II. razdoblja Viteškog reda te potvrđivanja od strane pape Pavla II. i cara Fridrika III. što predstavlja višestoljetnu tradiciju našeg viteškog reda.

Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg – Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, biti ćeš pravi viteški čovjek".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.