Pompozno su Europski vitezovi na Korčuli proglasili Europsku berbu grožđa, a u slavu Boga i vina imenovali i vitezove na misi u Katedrali svetog Marka

- U slavu Boga i u slavu vina, pomozno je uskliknuo Stjepan Šafran, Senator i 1. Prokonzul Konzulata Hrvatska, ispred don Frano Kuraja, župnika župe svetog Markate te Monsignora Nikola Uravić i monsignora Petar Zeba. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne započela je Viteška svečanost primanja (akreditacije) novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve.

Pompozno su Europski vitezovi na Korčuli proglasili Europsku berbu grožđa, a u slavu Boga i vina imenovali i vitezove na misi u Katedrali svetog Marka Romeo Ibrišević
9. 9. 2019

VITEŠKA Svečanost akreditacije i intronizacije članova

PROGLAŠENJE EUROPSKE BERBE GROŽĐA

Europskog Vinskog Viteškog Reda

U subotu 7. rujna 2019. Europski Vinski Viteški Reda i Konzulat Hrvatska tog viteškog reda održali su Vitešku svečanost primanja novih članova i te promicanja svojih članova u više stupnjeve te su proglasili Europsku berbu grožđa. Novi članovi te članovi predviđeni za promaknuća ugledni su vinari, vinogradari te osobe iz poslovnog, kulturnog i javnog života.

Okupljanje članova i gostiju obučenih u živopisne odore, sa zastavom viteškog reda i nazočnih konzulata, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom počelo je u 9.15 sati na Obali dr. Franje Tuđmana ispred Hotela Korčula De La Ville u Korčuli.

Nakon svečanog mimohoda ulicama grada Korčule skup je pozdravio korčulanski gradonačelnik gospodin Andrija Fabris. Svetu misu koja je bila održana u Katedrali svetog Marka predvodio je župnik župe svetog Marka don Frano Kuraja, te su u njoj sudjelovali i Monsignor Nikola Uravić i monsignor Petar Zeba. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne započela je Viteška svečanost primanja (akreditacije) novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve.

Svečanosti su prisustvovali Consul Primus Senatus Europskog Vinskog Viteškog Reda, Magister Generalis Prof. Alfred Rákóczi de Tombor-Tintera, Senator i 1. Prokonzul Konzulata Hrvatska, vitez Stjepan Šafran, Senator dr. Hubert Weber iz Luksemburga, Senator EU i 1. Prokonzul Konzulata Slovenija, vitez Tomislav Kovačič, Senator i Prokonzul Štajerske, vitez Alois Paul, Senator i Prokonzul Slovačke, vitez Stanislav Kamenar, Prokonzul Sjeverne Makedonije, vitez Dimitar Bozadjiev te 2. Prokonzul za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Ćorić.

Proglašenje Europske berbe grožđa održano je isti dan u 18.00 h kod crkvice sv. Križa u Lumbardskom polju, gdje je skup pozdravio načelnik općine Lumbarda gospodin Igor Kršinić, dok je blagoslov trsa predvodio župnik župe svetog Roka don Vlado Markić.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1333. godine (I. period) te iz 1468. godine (II. period), a kojeg su u tom II. razdoblju djelovanja bili potvrdili papa Pavao II. i car Fridrik III.

Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, biti ćeš pravi viteški čovjek".

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI

U slavu Boga i u slavu vina

1. Prokonzul Konzulata Hrvatske                              

Stjepan Šafran,                                                          

Senator tit. h.c. OKT

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.