Bratovština hrvatskih vinskih vitezova: Biskupu banjolučkom Franji Komarici dodijeljena svećenička stola

Proslavljena je 15. obljetnica Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova na Trgu bana Jelačića a potom u zagrebačkoj prvostolnici. Primljeno je 7 novih članova, a 20 vinskih vitezova promaknuto je u viša zvanja. Biskupu banjolučkom Franji Komarici i kanoniku Josipu Kuhtiću dodijeljene su svećeničke stole Europskoga vinskog viteškog reda...

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova: Biskupu banjolučkom Franji Komarici dodijeljena svećenička stola romeo ibrišević
9. 10. 2017

Priredio: Sven Stažić

Snimio: Romeo Ibrišević

Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova 7. listopada proslavila je 15. obljetnicu svojega postojanja svečanošću koja je održana u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Na toj svečanosti u svoje redove primila je sedam novih članova, a 20 vinskih vitezova promaknuto je u viša zvanja. Posebnost ove svečanosti je što je u čast 15. obljetnice Bratovštine svečanost dodjele viteških lanaca – najvišeg stupnja u Ordo Equestris Vini Europae – obavljena izvan sjedišta reda, Željeznog.

Obučeni u živopisne odore, sa zastavom viteškoga reda, mačem hrvatskoga konzulata i ceremonijalnim štapom, 90 članova Bratovštine s još 80 osoba u svojoj pratnji, okupilo se na Trgu bana Jelačića te su svečanim mimohodom uz pratnju limene glazbe i Zagrebačkih mažoretkinja uputili u zagrebačku prvostolnicu, u kojoj je bila održana Sveta misa.

Biskupu Franji Komarici i kanoniku Josipu Kuhtiću dodijeljene su svećeničke stole Europskog vinskog viteškog reda, a svečanost je predvodio Prvi konzul Senata Ordo Equestris Vini Europae Alfred Rákóczi de Tombor Tintera, u nazočnosti 1. prokonzula Konzulata Slovenija viteza Tomislava Kovačiča, izaslanika Senata viteza Matu Klikovića te drugih gostiju iz Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Hrvatska je od uspostave svoje neovisnosti i međunarodnog priznanja 1992. godine postala članicom brojnih međunarodnih udruga i asocijacija. Jedna od njih su i Vinski vitezovi, koji pripadaju Europskom vinskom viteškom redu. Ta ugledna udruga okuplja ljude raznih profesija diljem Europe sa zajedničkim ciljem promoviranja mira, spajanja različitih kultura , razumijevanja među narodima i promocija tradicionalnih vrijednosti kršćanske Europe prilagođene današnjem duhu vremena. Konzulat Hrvatske je od početaka svoga djelovanja bio organiziran kao Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, a osnovana je po uzoru na tradicije brojnih dobrovoljnih društveno-vjerskih odnosno staleških udruga vjernika laika, koje su se osnivale ponajviše u srednjemu vijeku diljem naše obale, tijekom snažnoga razvoja urbanog života. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.