Daily Mail o ukletom hrvatskom otoku? Daksu nitko ne želi kupiti, a na otoku vila, svjetionik iz 19. stoljeća i kućica za čamce

Na prvi pogled idilična ljetna destinacija, ali nešto mračnije vreba iza kulisa.

Daily Mail o ukletom hrvatskom otoku? Daksu nitko ne želi kupiti, a na otoku vila, svjetionik iz 19. stoljeća i kućica za čamce jose-d´alessandro / Pexels
15. 6. 2023

Daksa je mali hrvatski otok u blizini Dubrovnika, obrastao čempresima, kaktusima, borovima, limunima i narančama. Na otoku se nalazi i vila, svjetionik iz 19. stoljeća i kućica za čamce. Lokalni povjesničari tvrde da je otočić oduvijek pružao zaštitu nautičarima koje je zateklo nevrijeme. Otok je dug 500 metara, a širok samo 200 metara. Najmanji je od 13 otoka Elafitskog arhipelaga.

Na najvišoj točki otoka nalaze se ruševine franjevačkog samostana iz 13. stoljeća, nazvanog po svetoj Sabini, Rimljanki koja je ubijena jer je prešla na kršćanstvo. Otok, koji je na prvi pogled prekrasan, već se nekoliko godina prodaje po cijeni od dva milijuna eura, što je inače niska cijena za privatni otok. Unatoč brojnim atraktivnim karakteristikama otoka, nitko nije pokazao interes za njegovu kupnju. Razlog? Kaže se da je otok uklet.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatiafotografie (@croatiafotografie)

Na otoku su 1944. godine jugoslavenski partizani hladnokrvno strijeljali 48 osoba optuženih za suradnju s nacistima, prenosi Daily Mail. Zaprijetili su mještanima istom sudbinom ako budu htjeli intervenirati. Tijela su partizani ostavili na otoku i tek nedavno su konačno sahranjena. Mještani su od tada rekli da otok opsjedaju duhovi žrtava koje traže pravdu.

Zločin nikada nije istražen. Za razliku od malog otoka, obližnji Dubrovnik, UNESCO-va svjetska baština, popularno je mjesto za odmor, posebno među bogatima i slavnima.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.