GUARDIAN: Dubrovnik kao iz snova i u vrijeme COVID-19 - Odličan provod u gradu koje je imalo odvodnju prije Pariza i demokraciju prije Italije

Minuta do Zidina, tri minute do Straduna, pet minuta od žičare koja vodi na Srđ, 15 minuta do čarobnog Lokruma… pogled na Tvrđavu sv. Ivana i staru gradsku luku. Čarobno. Bolje nego u hotelu s 5 zvjezdica u privatnim dubrovačkim apratmanima. Britanski Guardian donio senzacionalnu priču četveročlane britanske obitelji koja je sasvim neočekivano u Gradu provela svoj najljepši odmor ikada

GUARDIAN: Dubrovnik kao iz snova i u vrijeme COVID-19 - Odličan provod u gradu koje je imalo odvodnju prije Pariza i demokraciju prije Italije rbnb- Ivona Michel arhiva
28. 7. 2020

Napisala: Marija Kljaković
Snimio: Borut Černelić

Guardian rijetko piše o Hrvatskoj. Jedna je od to najboljih, najtočnijih i najvjerodostojnijih medijskih platformi. I otkako su Vedran Čorluka i Luka Modrić napustili Otok i Tottenham sve se svelo na kojekakve političke afere, izbore i turizam iz Lijepe naše. No čim pokrenete tražilicu njihove web-stranice, među prvim je vijestima vezanim za Hrvatsku "predivan provod mlade britanske obitelji u Dubrovniku".
Priča je ispričana na najljepši mogući način, a Grad je predstavljen u predivnom svjetlu: kroz Dubrovčane koji su zapravo najbolji vodiči onima koji malo znaju o gradu koji je imalo kanalizaciju prije Pariza i Londona, a demokraciju prije Italije i Njemačke. I ne bez razloga, tekst započinje opisima smještaja i nevjerojatnim pogodnostima koje nude lokalni iznajmljivači. Zaboravite skupe hotele, jer u njihovoj neposrednoj blizini postoje fantastično uređeni raskošni apartmani koje možete iznajmiti i za manje od 300 kuna po čovjeku dnevno, piše Guardian.

Četveročlana mlada obitelj iz Londona bila je fascinirana ne samo nadaleko poznatim znamenitostima Dubrovnika, već i standardom, komforom, sadržajima i gostoljubivosti malih poduzetnika, koji su odlučili zimmer frei podignuti na senzacionalno visoku razinu. Od brojnih odličnih smještajnih jedinica širom Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Guardianovi istraživači odabrali su onaj na Pločama, tik to jugoistočnog ulaza u stari Grad. Ivona Michael posljednjih je pet-šest godina brižno uređivala obiteljsku kuću koja je tik to Tvrđave sv. Ivana, jedne od najdojmljivijih u čuvenim Zidinama. U samo nekoliko godina vrijedna je restauratorica vratila sjaj starini i učinila je idealnim mjestom za odmor.
Sunce, More i Nebo, tri su apartmana opremljena po najvišim standardima a iznenađuje da nisu basnoslovno skupi. Za mlade Britance bilo je to prvorazredno iznenađenje, jer nisu vjerovali da za relativno malo novca njihova četveročlana obitelj može uživati u takvom komforu, pogledu, sadržajima... Ne samo da su bili smješteni kao u najljepšim filmovima, ne samo da su uživali u veličanstvenom pogledu na staru gradsku luku, na tvrđave, na otok Lokrum… na raspolaganju im je bio i senzacionalan otvoreni bazen, a i brojni rariteti koje je stanodavka godinama pomno prikupljala i koje su dio ogromne ostavštine Dubrovnika. Odmah iza đardina i plavetnila bazena nastavlja se krov kuće koji je u djelomično pokriven i crjepovima iz 16. stoljeća - slavnim po tome što su ih mlade žene modelirale na svojim bedrima. Zato i jesu takva, valovita oblika. Takvih i sličnih detalja u ovim apartmanima možete uočiti na svakom koraku.

Zanimljive su te priče, a Britancima se urezalo u sjećanje kako su im domaćini s ponosom govorili i o Dubrovačkoj republici koja je bila rijetko dobro uređena i posložena zajednica. Suvremenim turističkim nomadima upravo ovakav oblik odmora sve više odgovara. I stoga ne čudi - kad “zaguglate” Sunce, More, Nebo… i njima slične vrhunske apartmane u Dubrovniku, teško da ćete u sezoni naći "rupu" u koju bi se moglo uskočiti.

Komentari korisnika
Zašto su im sve ocjene 5

Kenneth Logan: Lokacija, lokacija, lokacija! Upravo su to ovi vrhunski apartmani u samom središtu Dubrovnika. Nije moglo biti bolje. OK, noću zuje mopedi i deru se taksisti, ali i to je dio šarma ovog prelijepog grada.

Jenny Pothing: Bazen je fantastičan i nisam mogao zamisliti bolji pogled. Voda kao da se stapa s morem. Lijep je to ukras unutar apartmana i pravi mamac za sve one koji su u potrazi za mjestima na kojima se odlično provodi i odmara.

Margareth Lendon: Stan smo koristili kao "središte" iz kojeg smo vrlo lako i brzo dolazili do nevjerojatnih ljepota. U jednom trenutku uživate u gradu, u civilizaciji, a ne treba vam ni 10 minuta da ste u divljini, u prekrasnoj prirodi. Apartman je fenomenalan.

Chris Bendher: Za medeni mjesec odabrao sam Nebo i zaista bio sam u sedmom nebu, ne samo zbog moje divne supruge. Ovo mjesto je fenomenalno, a Ivona ne drži apartman samo besprijekorno čistim, slatkim i elegantnim nego je i prava riznica znanja. Kakve nam je samo priče o Hrvatskoj i Dubrovniku ispričala. Prije smo mislili da je Hrvatska divlja, a kad tamo povijest, zakonodavstvo, uređenje… toga ni na zapadu nije bilo.

Marry Colhaus: Bazen je nestvaran i gleda na Stari grad… Ivona nam je donijela dar za moj rođendan. Kako li je samo saznala. Očito se jako trude. A imaju i što pokazati. Apartmani su im senzacionalni i dostupni, a uz to su i susretljivi i ljubazni. S taktom, a imaju i vremena za vas. Opet ćemo doći.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.