Znanstvenici navode 20 najjačih bolova (nećete vjerovati što NIJE na popisu), zubobolja je daleko od 20 najvećih boli i što još ne boli tako jako

Artritis je na 19. mjestu po jačini bili, upala slijepog crijeva na 15., diskus hernija na 9., lom kosti na 6. Pogledajte top listu 20 najizraženijih boli kod čovjeka, saznajte što najjače boli! Britanski znanstvenici napravili su popis bolesti i ozljeda koje bi trebale izazvati najneugodnije osjećaje. Na iznenađenje mnogih na listi '20 najjačih bolova', porod se nije uvrstio, a niti spomen zubobolje nije prisutan, iako ova potonja mnoge potpuno paralizira i stavlja u krevet.OPERATIVNA BOL

Znanstvenici navode 20 najjačih bolova (nećete vjerovati što NIJE na popisu), zubobolja je daleko od 20 najvećih boli i što još ne boli tako jako Mandyme27 / Pixabay
4. 1. 2022

1. ENDOMETRIOZA

Endometrioza je posebno oboljenje koje pogađa samo žensku populaciju, a karakteriziraju je endometrijske žlijezde (koje su obično samo u maternici) koje se pojavljuju bilo gdje drugdje u tijelu. Znakovi endometrioze su različiti kod svake žene, ali svima je zajednička jaka bol koja se očituje bolnim menstruacijama i bolovima u maloj zdjelici. Žene s endometriozom najčešće imaju neredoviti menstrualni ciklus i probleme s trudnoćom, no mnogo je i onih koje nepravodobno liječenje endometrioze dovede do neplodnosti.

2. OPERATIVNA BOL

Neliječena postoperativna bol može dovesti do teških komplikacija poput upale pluća, tromboze, crijevne paralize, slabog zacjeljivanja rana, upale – a dokazana je veza između neliječene postoperativne boli i razvoja kronične boli.

3. GLAVOBOLJA

Glavobolje su napadi nepodnošljive boli na jednoj strani glave koju obično osjećamo iza oka. Ljudi koji pate od glavobolja u skupinama opisuju ih kao 'ubojite' jer su izrazito jake i mnogo bolnije od migrene ili bilo koje druge vrste glavobolje.

4. HERPES ZOSTER/ PASAVEC 

Bolest, uzrokovana istim virusom kao i vodene kozice, obično počinje svrabom, svrbežom ili osjećajem peckanja na određenom području kože. Nakon toga obično slijede bolni osip s mjehurićima, groznica, glavobolja i umor.

5. ADHEZIVNI KAPSULITIS / ZAMRZNUTO RAME

Smrznuto rame jedna je od najtežih bolova za čovjeka, a uzrokovana je upalom zglobne ovojnice u ramenom zglobu. Na kraju, zbog upale u tkivu nastaju pruge ožiljnog tkiva koje dodatno otežavaju kretanje.

6. LOM KOSTI

Prijelom kosti uzrokuje prijelom koštane strukture, koji je, bez obzira na vrstu prijeloma, izrazito bolan. Ovisno o obliku dijele se na potpune, nepotpune, kose i spiralne, a stupanj prijeloma ovisi o samoj ozljedi, silama, dobi i općem stanju kosti. Da je kost slomljena govori neprirodan položaj uda i otežana pokretljivost, koju obično uz bol prati i oteklina.

7. SRČANI INFARKT 

Srčani udar se prepoznaje po specifičnoj boli koja se ne može usporediti s bilo kojim drugim medicinskim stanjem. Obično se pojavljuje iza prsa i peče, pecka i steže. Intenzitet boli se ne mijenja ni kašljem, ni dubinom disanja, ni promjenom položaja tijela, ni stiskanjem prsnog koša. Obično traje nekoliko minuta, a zatim nestaje ili se ponavlja. Liječnici upozoravaju da postoji i značajan dio populacije koji ne osjeća bolove tijekom srčanog udara, a najvažniji je poremećaj srčanog ritma koji može dovesti do zastoja srca.
 

8. KOMPLEKSNI REGIONALNI BOLNI SINDROM/ KRBS

To je kronična progresivna bolest koju karakterizira jaka bol, a obično se javljaju otekline i promjene na koži. Bolestno stanje još nije detaljno proučavano, ali se do sada povezuje s abnormalnim funkcioniranjem autonomnog živčanog sustava.

9. DISKUS HERNIJA

Disk hernija ili klizanje intervertebralnog diska bolest je koja najčešće uzrokuje probleme u lumbalnoj kralježnici, ali se javlja i u vratnoj i torakalnoj kralježnici. Nastanak hernije lumbalnog diska je proces trošenja koji se očituje bolovima u križima. Kada se sadržaj intervertebralnog diska (diskurs) pomakne u kralježnični kanal, živčane strukture koje animiraju donje ekstremitete i dio donjeg dijela zdjelice mogu se stisnuti, izazivajući osjećaj blistave boli duž noge.

10. SINDROM FIBROMIALGIJE 

Sindrom fibromijalgije je etiološki i patogenetski neobjašnjiv bolni sindrom karakteriziran difuznom mišićno-koštanom bolešću, umorom i nemirnim snom koji ne donosi adekvatnu regeneraciju tijela i jakim bolovima u dubokim tkivima.

11. ČIR ŽELUCA

Bolni čir na želucu ili čir nastaje kada kiseli probavni sokovi uzrokuju oštećenje sluznice želuca ili dvanaesnika. Čir je praćen jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, neposredno ispod prsnog koša, bolovima koji zrači u leđa, gubitkom apetita i težine te mučninom i povraćanjem.

12. AKUTNI PANKREATITIS

Akutni pankreatitis karakterizira neobična upala gušterače s različitim zahvaćanjem drugih regionalnih tkiva ili udaljenih organskih sustava. Akutni pankreatitis se dijagnosticira kada se ispolje najmanje dva od tri najkarakterističnija simptoma: karakteristična bol, više od trostruko povećanje serumske amilaze i/ili lipaze i karakteristične promjene u gušterači na CT snimku.

13. PUTIKA

Putika je upalni reumatizam koji treba liječiti. Obično počinje u donjim ekstremitetima kao akutni monoartritis, a ako se ne liječi može napredovati u kronični poliartikularni oblik koji također zahvaća gornje ekstremitete.

14. TRIGEMINUS NEURALGIJA

Neuralgiju trigeminusa karakterizira iznenadna, oštra, jaka, ponavljajuća bol koja obično traje od nekoliko sekundi do dvije minute. Česta je u bolesnika s multiplom sklerozom, kod kojih dodatno narušava kvalitetu života. Bol se može pojaviti spontano ili biti uzrokovana vanjskim podražajima, a obično se liječi antiepileptičkim lijekovima.

15. UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

Kod upale slijepog crijeva bol obično eskalira. U uznapredovaloj fazi cijeli trbuh može postati tvrd i osjetljiv na dodir. Upala slijepog crijeva može biti vrlo opasna ako na vrijeme ne potražite liječničku pomoć, jer nastali apsces može prodrijeti u trbušnu šupljinu i uzrokovati opću upalu potrbušnice (peritonitis).

16. BUBREŽNI KAMENCI

Bubrežni kamenci nastaju kristalizacijom krutih tvari u bubrezima i mokraćnim putovima, a obično su praćeni jakim bolovima u bubrezima, koji zrači u zdjelicu pa sve do mjehura i genitalija.

17. IŠIAS

Išijas ili upala išijadičnog živca jedna je od najpoznatijih bolova u kralježnici, koja se širi od lumbalnog dijela kralježnice do područja koje zahvaćeni živac oživljava. Obično je to neugodna bol koja nije ograničena na kralježnicu, već se obično proteže ispod koljena.

18. MIGRENA 

Migrena je složen neurološki poremećaj karakteriziran ponavljajućim glavoboljama. Potonje su toliko teške da većina pogođenih pacijenata prijavljuje nemogućnost normalnog funkcioniranja tijekom epizode migrene. Točan uzrok migrene ili migrene s aurom još nije objašnjen, no tipično je da od migrene pati jedan od članova njegove obitelji.

19. ARTIRITIS

Artritis je tehnički izraz za upalu zglobova, koja dovodi do jakih bolova i daljnjih deformiteta zglobova. Postoji više vrsta i oblika artritisa, no zabrinjava činjenica da je među adolescentima i djecom sve više oboljelih – artritis se nekada smatrao bolešću starije populacije.

20. ANEMIJA BOLESNIH STANICA

Anemija srpastih stanica je težak fizički poremećaj u kojem naše tijelo proizvodi crvene krvne stanice u obliku srpa (dok normalne krvne stanice karakterizira disk). U slučaju srpastih stanica može doći do ometanja protoka krvi u krvnim žilama ekstremiteta i organa, što dovodi do daljnje boli i povećanog rizika od infekcije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.