Znanstvenici: Nakon smanjenja emisija, Zemlji će trebat desetljeće da se ohladi

 

Znanstvenici iz CICERO-ovog centra za međunarodna klimatska istraživanja u Oslu, u Norveškoj, proveli su niz izračuna i stvorili model globalnih promjena globalnog zagrijavanja. Otkrili su dokaze da bi za primjetno hlađenje planeta trebali pričekati do deset godina i to tek nakon smanjenja emisija stakleničkih plinova. U svom članku u časopisu Nature Communications, istraživači opisuju čimbenike koji su ušli u model i njegove rezultate.

Znanstvenici: Nakon smanjenja emisija, Zemlji će trebat desetljeće da se ohladi Pixabay
9. 7. 2020

Planeta se i dalje zagrijava zbog antropogenih emisija stakleničkih plinova. Stoga znanstvenici i dalje pokušavaju predvidjeti kako će planet reagirati. U ovom novom radu istraživači su se zapitali što bi se moglo dogoditi ako ljudi ulože ozbiljne napore u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Rad je uključivao upotrebu nekoliko klimatskih modela kako bi se utvrdilo kako će planet reagirati na različite razine smanjenja emisija, kao kako i smanjiti različite vrste emisija.

Istraživači su otkrili da će samo smanjenje ugljičnog dioksida preokrenuti trenutni trend globalnog zagrijavanja - i trebat će dugo vremena.

No, smanjenje emisija i drugih plinova također je važno. Bez takvih koraka planeti bi se trebalo mnogo više rashladiti.

Znanstvenici su programirali model tako da predstave stroge granice emisija (blizu nule) počevši od ove godine. Ti se uvjeti ne čine realnim, pa je u takvim uvjetima model pokazao da će do 2033. planet početi pozitivno reagirati. Kada su programirali model za svijet koji dostiže RUCP2.6 (klimatski scenarij, za koji mnogi na ovom području vjeruju da je ostvariv po pitanju smanjenja emisija), ove godine nije bilo pozitivnih promjena do 2047. Ako se emisije svake godine smanje za 5 posto , vidjet ćemo neke rezultate do 2044. godine.

Istraživači priznaju da se rezultati predstavljeni njihovim modelom ne mogu upotrijebiti kao prediktor stvarnih događaja, iako sugeriraju da to daje predstavu o tome s čime se čovječanstvo suočava. Uz to, vrlo uvjerljivo pokazuje da je vrijeme bitan element te priče. Što duže čekamo da dramatično smanjimo emisiju, duže će nam trebati da se oporavimo od štete, ako ju preživimo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.