Zna se tko je dobio poticaje za elektroaute - najbržih 133 jamilo je 10,3 milijuna kuna u samo 4 h i 30 min

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravo je objavio kako su odobrili 12 milijuna kuna poticaja za nabavku ekološki upristojenih vozila, a među njima mogli su biti samo oni koji su 25. travnja predali zahtjev između 10 sati i 14 sati i 30 minuta. Svi koji su zakasnili - više sreće idući put. Savjet - potrudite se prije natječaja doći do povlaštenih informacija

Zna se tko je dobio poticaje za elektroaute - najbržih 133 jamilo je 10,3 milijuna kuna u samo 4 h i 30 min igor stažić
29. 5. 2018

Tko je jamio je jamio i za to je imao samo četiri i pol sata. Naima upravo je toliko dugo bio otvoren natječaj za sufinanciranjem nabavke elektroauta i drugih ekološki upristojenih vozila, prije svega električnih, hibridnih i plug in hibrida. Kako je izvjestio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na hrvatskih cestama bi se u idućih šest mjeseci trebalo naći više od 414 novih eko vozila. Rezultat je to provedenog javnog poziva Fonda, u sklopu kojeg je građanima na raspolaganju bilo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Jednako su tako izvjestili i o nevjerojatno brzini zatvaranja natječaja!

25. travnja 2018. godine u 10:00 sati natječaj su objavili u Narodnim novinama, a već su u 14:54 sati sva raspoloživa sredstva Fonda po ovom Javnom pozivu rasporedili najbržima. Kako su oni uspjeli u tako kratkom vremenu prikupiti sva pravila, uvjete, ponude, ispuniti dosta složene obrasce i ispoštivati proceduru..., uistinu je prava magija.

U obrazloženju su naveli: - Točkom III. Javnog poziva navedeno je da će se sredstva donacije Fonda dodjeljivati do iskorištenja raspoloživih sredstava ili do isteka kalendarske godine (31. prosinca 2018. godine), ovisno o tome koji uvjet prije nastupi te da će Fond putem mrežne stranice izvijestiti sve zainteresirane podnositelje zahtjeva da su sredstva iskorištena, te dodaju:

- Sukladno navedenom, ovim putem obavještavamo sve zainteresirane podnositelje zahtjeva kako su temeljem ponuda zaprimljenih u Fond do 25. travnja 2018. godine u 14:54 sati raspoloživa sredstva Fonda po ovom Javnom pozivu iskorištena te se isti smatra zatvorenim."

Najveći dio tog iznosa, 10,5 milijuna kuna će biti iskorišteno za kupnju 133 električna i 1 plug in električnog automobila, 935 tisuća kuna Fond je odobrio za nabavu 22 električna bicikla, dok će se s 520 tisuća kuna sufinancirati kupnja 56 eklektičnih motocikala.

Korisnicima koji su dostavili potpunu dokumentaciju naznačenu u javnom pozivu te svoj zahtjev predali u okviru raspoloživih 12 milijuna kuna, ovih dana će se stići odluka i ugovor o sufinanciranju koji se može konzumirati u roku od 6 mjeseci.Zvuči nevjeraojatno, ali sretnici su samo oni koji su predali potpune zahtjeve unutar 4,5 sati. Naime, natječaj je samo tako kratko trajao! I to bez obzira što u jednoj od prvih točaka Natječaja objavljenog u Narodnim novinama stoji da traje i do 31. prosinca 2018. Kako je bilo moguće u tako kratkom vremenu udovoljiti svim zahtjevima koje je Fond odredio, normalno čovjeku nije jasno. Tako što mogli su samo oni koji su imali povlaštenu informaciju i zato će i ovaj natječaj biti pod velikom lupom. U novom broju Starta otkrivamo sve o navedenom.

Nakon što se dostavi izvornik računa za vozilo, potvrda da je isto u cijelosti isplaćeno te preslik prometne dozvole Fond će u roku od 30 dana korisniku isplatiti odobreni iznos poticaja koji, ovisno o vrsti kupljenog vozila može iznosit od 5 do 80 tisuća kuna. U slučaju nabave vozila putem kredita ili financijskog leasinga Fondu se treba dostaviti predmetna preslika ugovora.

„Fond snažno podržava trend pojave elektrovozila na hrvatskim cestama, čemu u prilog govore i ove brojke. Primjerice, 2017. godine u Hrvatskoj je registrirano 277 električnih osobnih vozila, a rezultati samo ovog javnog poziva već pretpostavljaju rast od 64%.“ rekao je Ponoš te najavio skorašnji javni poziv za sufinanciranje eko vozila za tvrtke iz privatnog i javnog sektora vrijedan 13 milijuna kuna.

„Tvrtke će, osim za električne bicikle i motocikle te osobna vozila, moći dobiti poticaje i za putnička te teretna vozila kategorija M1–M3, N1-N3, koja će kao pogonsku tehnologiju moći koristit i stlačeni prirodni plin (SPP) ili ukapljeni prirodni plin (UPP). Procedura prijave će biti vrlo slična kao i ona za građane. Navedena vozila će se sufinancirati od 5 do maksimalnih 400 tisuća kuna, ovisno o vrsti vozila koja se nabavljaju.“, istaknuo je Ponoš.

Iznos dodijeljenih sredstava neće moći prelaziti 40% Fondu opravdanih troškova, odnosno moguće je biti dobiti do 400.000,00 kn po pojedinom korisniku.

Osim vozila, prema riječima direktora Ponoša, Fond do konca godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa poput mjera energetske učinkovitosti u gradskim prometnim sustavima, tečajeva eko vožnje te postavljanja punionica za električna vozila

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.