Ne dobijemo li avione i tenkove velika je mogućnost da Rusija napadne Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku, baltičke bržave, Moldaviju

MIG-ove NAM HITNO DAJTE! Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky ponovno je pozvao Poljsku da pošalje borbene avione i tenkove kako bi pomogli Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom. U videokonferenciji s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom upozorio je da će ruska vojska ugroziti i ukrajinske NATO susjede.

Predaje neće biti i da će se ukrajinski branitelji boriti do posljednjeg. Postoji velika opasnost da i naši susjedi budu napadnuti - Poljska , Slovačka, Mađarska, Rumunjska i baltičke države.
 

Ne dobijemo li avione i tenkove velika je mogućnost da Rusija napadne Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku, baltičke bržave, Moldaviju Ukrajinska vlada/Twitter
27. 3. 2022

Foto: Aris Messinis/Facebook

Poljska je prethodno pristala Ukrajini, u zamjenu za američke lovce, predati svoje Migove iz sovjetskog doba s kojima su ukrajinski piloti navikli letjeti. Ali to bi učinili neizravno, preko američke baze u Rammsteinu u Njemačkoj, s čime se Amerikanci nisu složili. Oni također ne žele biti izravno uključeni u sukob, jer bi to moglo dovesti do izravnog sukoba između ruskih i NATO snaga. Ako ukrajinski partneri ne pomognu tenkovima i avionima, "onda postoji velika opasnost da i naši susjedi budu napadnuti - Poljska , Slovačka, Mađarska, Rumunjska i baltičke države, ali to će predstavljati opću vojnu prijetnju”, rekao je Volodymyr Zelensky na svojoj web stranici kasno u subotu.

Hitnu i najveću pomoć trenutno traže za dva grada

U međuvremenu, u Ukrajini se nastavljaju žestoke borbe za Mariupolj, koji ruske snage i dalje žestoko granatiraju iz zrakoplova i topništva, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Tamošnji gradonačelnik Vadim Bojčenko optužio je Rusiju da želi potpuno uništiti grad. Ruska vojska nemilosrdno napada sve stanovnike ovog ionako teško oštećenog grada, u kojem su mnogi stanovnici također ruskog porijekla.

"Oni nemaju namjeru nikoga štititi", rekao je Boychenko za ukrajinsku novinsku agenciju Unian, a prenijela je slovenska STA.

"Njihov je posao jednostavno izbrisati grad s lica Zemlje, uključujući i njegove stanovnike", dodao je. Prema riječima lokalnog gradonačelnika Vladislava Atrošenka, grad je potpuno uništen. Ubijeno je oko 200 ljudi. Polovica stanovnika grada na granici s Bjelorusijom pobjegla je, dodao je. Prije rata u gradu je živjelo oko 285.000 stanovnika. Unatoč teškim razaranjima, oba gradonačelnika tvrde da predaje neće biti i da će se ukrajinski branitelji boriti do posljednjeg.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.